Žolinė Stračiūnuose: gera nuotaika, gardžios vaišės, linksmos varžytuvės, edukacijos ir smagi muzika

Rugpjūčio viduryje lietuviai nuo seno šventė vasaros ir rudens sandūrą, kai svarbiausi lauko darbai jau buvo nudirbti. Žolinė (Dzūkijoje – Kopūstinė) – tai atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena. Kol vieniems ji – laisva diena kalendoriuje, kitiems – graži padėka už derlių ar kvietimas pabūti kartu, minint Švenčiausios mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną.

Tradicinė Žolinės šventė į Stračiūnus sukvietė svečius ne tik iš Druskininkų, bet ir šio krašto išeivius iš visos Lietuvos / Laimos Rekevičienės nuotrauka

Sakoma: „Kas per Žolinę nesueina ir nesidalija, tas visus metus biednas bus“. Bet tai tikrai negresia Stračiūnų krašto žmonėms, nes jau tradicine tapusi jų organizuojama Žolinės šventė ir šiemet sulaukė gausaus būrio žmonių. Puikus oras, turininga renginio programa, įvairios edukacijos ir tradicinės vaišės, smagi muzika pritraukė ne tik svečius iš Druskininkų, bet ir šio krašto išeivius iš visos Lietuvos.

Šventė prasidėjo Stračiūnų bendruomenės namų salėje organizuotu susitikimu su charizmatiškuoju biomedicinos mokslų daktaru Algirdu Amšiejumi, kuris pasakojo apie bičių produktus ir jų panaudojimą. Taip jis pagerbė ir bičių globėją Austėją – jos diena taip pat minima per Žolinę.

Daug smagių emocijų susirinkusiems renginio dalyviams padovanojo Merkinės mėgėjų teatro „Dilgynė“ komedija „Kad jį kur, tą kepeliušių“, pastatyta pagal J.Gurausko pjesę „Šalaputris“ (režisierė – L. Jakštienė).

Po spektaklio šventė persikėlė į šalia bendruomenės namų esantį skverelį, kuriame šurmuliavo prekeiviai, žaidė vaikai, vyko įvairios edukacijos. Jų metu buvo galima pasidaryti gamtinį paveikslėlį ar papuošalą su Rūta Kazakevičiene, nusipinti šiaudinį takelį su Leonora Mockevičiene, susikurti lėlytę-raktų pakabuką su Jolita Ivanauskiene, iš odos pasigaminti apyrankę ar raktų pakabuką su Vite Gudzinskiene.

„Stračiūnų kaimo bendruomenės pirmininkės Jolantos organizuojamoje Žolinės šventėje dalyvavau pirmą kartą ir buvau maloniai nustebinta. Pati kaimiška aplinka, jauki medžių paunksmė padėjo sukurti labai šiltą atmosferą. Žolinė – tai derliaus šventė ir, nors daugelis susirinkusių buvo miestiečiai, esantys toli nuo ūkio darbų, tačiau švęsti ir padėkoti gamtai visiems ir visada yra už ką: už subrandintus vaisius soduose, už įvairiaspalves uogas miškuose, už visus gėrius, kuriais mėgaujamės kasdien. Nuo seno lietuviams Žolinė buvo ir kaimynų sueituvių šventė. Stračiūnuose tai labai pasijautė. Nedidelėje teritorijoje susirinko gausybė žmonių, bet visi, tarsi kaimynai, jaukiai, draugiškai leido laiką, skirtingos kartos rado bendrą kalbą. Pastebėjau daug senelių su anūkais, daug emigrantų, sugrįžusių lankyti gimtų kraštų. Mano edukacijoje buvo tiek daug norinčiųjų dalyvauti, kad net pritrūko medžiagų! Labai ačiū Jolantai ir visai bendruomenei už puikiai paruoštą šventės programą ir jaukią aplinką“, – pasakojo renginyje edukaciją surengusi floristė R. Kazakevičienė.

„Nepaliauju žavėtis Stračiūnų bendruomenės aktyvu ir jos pirmininke Jolanta Miliuviene. Sutelkusi savanoriškas pajėgas, ši bendruomenė kasmet suorganizuoja vis įspūdingesnę Žolinę. Savo Žolinės be Stračiūnų nebeįsivaizduoju. Tiek gražių dekoracijų, įdomi ir įvairiapusė programa, paskaita, teatras, edukacijos, muzikantai. O ką jau kalbėti apie smagias sviesto mušimo varžytuves! Aišku, visada visus pavergia jų vaišingumas – sriubytė, bulvytės, rūgpienis ir naminis sviestas su duona…. Labai džiugina, kad į šią Žolinę atvyksta vis daugiau žmonių ne tik iš Druskininkų, bet ir iš įvairių Lietuvos miestelių. Kasmet sutinku ir lietuvių, kurie, sugrįžę į Lietuvą trumpam, nepaliauja džiaugtis, kad nedideliame kaimuke gali patirti tradicijas, svetingumą, bendrystęs ir meilę savo kraštui“, – įspūdžiais dalijosi Druskininkų VVG koordinatorė Agnė Jazepčikaitė-Gaidienė.

„Šventėje dalyvavau pirmą kartą. Ir, tiesą sakant, buvau maloniai nustebinta gausiu būriu norinčiųjų dalyvauti mano edukacijoje „Kuriu iš to ką turiu“ ir taip prisidėti prie tvarumo ir gamtos saugojimo. Džiaugiuosi ne tik savo sėkme, bet ir pačios šventės šventimu. Manau, kad nuo pagonybės laikų likusi Žolinė ir jos šventimas – tai lyg savo papročių puoselėjimo tąsa, kuri pritraukia daug bendraminčių. Man Žolinė – šventė apie gamtą, jos brandą ir vasaros pabaigą. Esu labai susijusi su gamta, tad ir ši šventė man labai artima. O kai sutinku tuos, kuriems tai taip pat svarbu, jaučiuosi labai jaukiai, būdama šios bendruomenės dalimi“, – mintimis dalijosi edukaciją surengusi lėlininkė J. Ivanauskienė.

Mažieji žaidė su guvernante Rozalija, o Reda ir Vytautas Vaikšnorai pristatė visą žolynų programą. Jie išsamiai papasakojo apie žoles, jų sukurtų gaminių sudėtį ir poveikį, be to buvo galima čia pat pasigaminti individualų inhaliatorių.

Kaip ir dera per Žolinės šventę, Leipalingio liaudies šokių kolektyvas „Liepa“ atliko šokį su žolynais.

Svečius pasveikino Druskininkų savivaldybės vicemeras Linas Urmanavičius, pasidžiaugęs, kad į šventę Stračiūnuose susirinko daug Druskininkų krašto kaimo bendruomenių atstovų.

Renginio akimirkas užfiksavo Laima Rekevičienė

Duoną pašventino Leipalingio parapijos klebonas Artūras Vaškevičius.

Širdžiai ir akiai mielus šokius atlikus liaudies šokių kolektyvams „Liepai“ ir „Leipūnui“ (vadovė – Asta Čmukienė), pertraukėlės metu organizuota bene pati smagiausia šventės atrakcija – sviesto mušimo čempionatas. Šią užduotį Stračiūnuose per Žolinę visada atlieka vyrai.

Šventės dalyviai buvo vaišinami ką tik „sumuštu“ šviežutėliu sviestu, sūriu, šventinta duonele bei gira. Netrūko ir kitų vaišių – tradicinės kopūstienės ir rūgpienio su šviežiomis bulvėmis.

Žolynų arbata visus pavaišino „Jovaižolės“ iš Jovaišių.

Kad visi būtų ne tik sotūs, bet ir laimingi, smagiai pagrojo puiki kapela „Gatunkas“ iš Klaipėdos krašto ir grupė „Džentelmenai“. Šventės vedėja buvo Marceliukė.

„Nors šventės pasiruošimas užtrunka ilgai, pati šventė prabėga greitai ir būna nuovargio, bet viską atperka gera nuotaika, bendrystės jausmas. Smagu buvo girdėti šventės dalyvius sakant, kad jie pas mus jaučiasi kaip namie, – sakė Stračiūnų kaimo bendruomenės pirmininkė Jolanta Miliuvienė. – Šiemetė Žolinės šventė baigėsi, atsveikinome iki kitų metų, bet kaip smagu žinoti, kad kitąmet vėl visi susibursime! Dėkojame visiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo, bet labiausiai – Stračiūnų bendruomenės žmonėms, neskaičiavusiems nei savo laiko, nei išteklių.

Šventę finansavo Druskininkų savivaldybė. Rėmėjai – „Akvavita“, „Rupūs miltai“, Milių bitynas, Editos duonos kepyklėlė. Renginį organizuoti padėjo Druskininkų visuomenės sveikatos biuras, Druskininkų kultūros centras ir Leipalingio seniūnija.“

„Mano Druskininkai“ informacija