Viečiūnuose paminėta „Rudens lygiadienio“ šventė

Šie metai paskelbti tautodailės metais. Įprasmindamas šią progą, Druskininkų kultūros centras kartu su Viečiūnų bendruomene sukūrė unikalų produktą – „Verpstės festivalį“, kurio paskutiniai akordai nuskambėjo praėjusį šeštadienį surengtoje „Rudens lygiadienio“ šventėje.

Rudens lygė baltams nuo seno buvo ypatingas laikas. Tai – gamtos virsmo metas, kai diena susilygina su naktimi, atsisveikinama su Saule ir dėkojama jai už šviesos, šilumos ir derliaus dovanas. Ugnis, simboliškai degusi ant kalnų, dabar sugrįžta į namų židinį, kuriame bus saugoma ir kūrenama iki pavasario sugrįžimo. Artėjantis tamsusis periodas – tai laikas, kai žmogus atsigręžia į savo vidinį pasaulį, į protėvių išmintį, prašo jų malonių, o dievai tuos prašymus išgirsta.

Dar prieš „Rudens lygiadienio“ šventę Viečiūnų seniūnijos darbuotojai iš medžio, metalo ir šiaudų sukūrė lygiadienio ženklus, kurie meniškai buvo sujunti į savotišką Baltų ženklų verpstę. Ši verpstė papuošė miestelio parką dar gerokai iki „Verpstės festivalio“finalinio vakaro. Šventinį vakarą Viečiūnų bendruomenės nariai kartu su profesionaliais atlikėjais sukūrė simbolinę meno ir apeigų verpstę – simbolinių apeigų metu už gautą derlių ir kitas malones buvo „paaukotas“ iš šiaudų sukurtas ožys – sotumo ir vaisingumo simbolis, uždegti šiaudiniai ženklai.

Šventėje žiūrovų laukė įvairios atrakcijos. Buvo galima išbandyti savo meninius gebėjimus kartu su vitražiste Onute Zakariene, išlieti žvakę su sertifikuota tautodailininke Laima Saviščeviene, pasigaminti verpstės antspaudą iš molio su Giulnara Kupčinskiene ar išdrožinėti verpstę su medžio drožybos specialistais Jonu Duduliu, Juozu Kavaliausku, Gibtaru Pačkausku, unikaliomis staklėmis išbraižyti verpstės ornamentus su Vidmantu Kyga. Menininkas Deividas Sinkevičius siūlė užspausti Viečiūnų herbo anspaudą ant pačių atsinešto daikto, pasigaminti šventės ženkliuką. Senovinės karybos klubas „Aistava“ renginio dalyviams pasiūlė išbandyti senovinius stalo žaidimus ir kitas pramogas. Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras šventės svečiams, mėgstantiems netikėtas pramogas, pasiūlė išbandyti trike pasivažinėjimą.

Nuobodžiauti neteko ir maisto gurmanams – galima buvo išsikepti duonelę ant laužo, paragauti įvairių skonių Laimutės keptų grikių babkų, grikių arbatos, o mugėje įsigyti įvairių skanėstų ir gėrimų.

Daug susižavėjimo aplodismentų sulaukė neįprastas muzikinis duetas – gitaristas Robertas Semeniukas ir skrabalų meistras Karolis Šileika, surengę įspūdingą roko muzikos šou. Na, o simbolinę šviesos ir tamsos dvikovą pratęsė du scenos mohikanai – Stano ir Deivydas Zvonkus, pakvietę visus į kompozitorių dvikovą.

Šventę finansavo Lietuvos kultūros taryba, Žemės ūkio ministerija, Druskininkų savivaldybė, Viečiūnų kaimo bendruomenė „Versmė“.

Organizatoriai dėkoja šventės partneriams – Viečiūnų seniūnijai, Druskininkų VSB, Paslaugų ūkiui ir visiems savanoriams, kūrusiems šią gražią verpstę.

„Mano Druskininkai“ informacija Laimos Rekevičienės nuotraukos