Viečiūnų bendruomenės centre – paroda „100 nyčių Lietuvai“

Penktadienio pavakarę Viečiūnų bendruomenės centre atidaryta paroda „100 nyčių Lietuvai“, kurioje eksponuojama 100 Dzūkijos regione tradiciniu būdu išaustų lovatiesių (divonų). Kaip sakė parodos iniciatorė, Druskininkų kultūros centro etnografė Lina Balčiūnienė, ekspozicija, kurioje galima apžiūrėti 29 audėjų išaustas lovatieses, yra skirta Lietuvos valstybės 100-mečiui. Tai unikali ekspozicija, nes Lietuvoje dar niekas nėra eksponavęs 100 lovatiesių vienoje vietoje.

Parodos atidarymo dieną buvo galima pabendrauti ir su penkiomis audėjomis, kurios eksponuoja jų pačių išaustas lovatieses/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Ekspozicijoje galima pamatyti įvairiais raštais, skirtinga audimo technika išaustų lovatiesių, stebinančių ornamentų, spalvų įvairove. Parodoje eksponuojamos ir daugiau kaip prieš šimtą metų austos, ir pastaraisiais metais išaustos lovatiesės.

„Audinių ornamentika yra savita kiekviename Lietuvos regione, tačiau Dzūkijos lovatiesės išsiskiria ne tik spalvų įvairove, bet ir savitais raštų elementais bei jų išdėstymo dėsningumais, audėjų meniniais sugebėjimais ir nagingumu. Be to, Dzūkijoje lovatiesių audimas išliko ilgiau, nei kituose Lietuvos regionuose. Todėl, minėdami Atkurtos Lietuvos šimtmetį, surengėme dzūkiškų lovatiesių parodą“, – pasakojo parodos iniciatorė, Druskininkų kultūros centro etnografė Lina Balčiūnienė.

Lovatiesių audimui buvo naudojami siūlai, pagaminti iš ūkyje užaugintos žaliavos: linų, naminės avių vilnos, kanapių, rečiau – medvilniniai, 20 amžiuje pradėtas naudoti ir šilkas.

Parodoje galima pamatyti lovatiesių iš viso Dzūkijos regiono: Alytaus, Varėnos, Lazdijų rajonų, Druskininkų krašto, taip pat yra po vieną lovatiesę, išaustą Šalčininkų ir Prienų rajonuose. Eksponuojamos ir istorinėse Dzūkijos žemėse, Gardino apskrityje, Navasiolkų kaime, Stasės Karpienės išaustos lovatiesės.

Parodoje galima apžiūrėti 29 audėjų išaustas lovatiesės. Jas parodai pateikė: Viečiūnų vaikų lopšelio-darželio „Linelis“ muziejus, Leonora Mockevičienė (Leipalingis), Bronė Pangonienė (Viečiūnai), Lionė Žilionienė (Leipalingis), Genė Banevičienė (Leipalingis), Alma Kaupinienė (Viečiūnai), Gabrielė Gudaitienė (Viečiūnai), Stasė Klimienė (Druskininkai), Emilija Aurylienė (Druskininkai), Dalė Stravinskienė (Leipalingis), Genė Sabaliauskienė (Leipalingis), Laimutė Mažeikienė (Leipalingis), Daiva Stoncelienė (Viečiūnai), Angelė Krištopaitienė (Viečiūnai), Marija Liaukevičienė (Druskininkai) ir Ona Gaidienė, gyvenanti Varėnos rajone, Kibyšiuose.

Parodos atidarymo dieną buvo galima pabendrauti ir su penkiomis audėjomis, kurios eksponuoja jų pačių išaustas lovatieses, tokių ekspozicijoje yra daugiausia. Vladze Petrulioniene, Jadvyga Kašalyniene, Monika Lukaševičiene ir Laima Griškevičiene iš Viečiūnų bei Stase Kvaraciejiene iš Druskininkų.

Parodos atidarymą pagyvino etnografinių ansamblių „Stadalėlė“ ir „Žemynėlė“ dainininkės, padainavę dainų apie audimą. Unikalią ekspoziciją Viečiūnų bendruomenės centre galima apžiūrėti iki kovo 31 dienos.

 

„Mano Druskininkai“ informacija