Rengiamas 5-asis tarptautinis kalvystės pleneras „Plieninė plaštakė 2019“

Rugsėjo 23-27 d. Druskininkų pramogų aikštėje vėl poškės kalvių plaktukai ir degs kalviški žaizdrai: rengiamas jau 5-asis tarptautinis kalvystės pleneras „Plieninė plaštakė 2019“. Šio plenero siekis  –  stiprinti Dzūkijos regiono kultūrinį identitetą per tradicinį kalvystės amatą bei puikų kalvių gebėjimą išsaugoti senąją kalvystės tradiciją. Plenero veikloje dalyvaus tikri kalvystės asai – sertifikuoti kalvystės meistrai, meno kūrėjai:  Egidijus Latėnas (Vilnius), Povilas Malinauskas (Čiobiškis, Širvintų rajonas), Česlovas Pečetauskas (Viekšniai, Mažeikių rajonas), Juozas Kavaliauskas (Druskininkai), Virgilijus Mikuckis (Mažeikiai), kuris yra 2013 m. konkurso „Lietuvos kalvių kalvis“ nugalėtojas ir 2014 m.  respublikinio konkurso „Aukso vainikas“ nugalėtojas. Dalyvaus ir 2019 m. konkurso „Lietuvos kalvių kalvis“ nugalėtojas Ričardas Grekavičius iš Kauno,  tautodailininkai Juozas Varnelis ir Tomas Pacaitis iš Veisiejų. Antrą kartą savo meistryste plenere stebins ir latvišką kalvystės tradiciją pristatys Edgaras Vronskis iš Daugpilio. Beje, jis atsiveža ir savo pameistrį – dvylikametį sūnų Glebą. 

Dauguma 2017-aisiais organizuoto kalvystės plenero dalyvių vėl susitiks Druskininkuose ir šį rudenį/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotrauka

Druskininkų pramogų aikštėje vėl poškės kalvių plaktukai ir degs kalviški žaizdrai

Paraleliai prie Leipalingio dvaro meistraus daugelyje plenerų savo šalyje ir svetur dalyvavę kalviai iš Gardino – Andrej Tiumenev, Ivan Pereginec,  Jurij Šamsutdinov, Oleg Onisko, Nikolaj Sokolik. Kalviai ne tik kals savo regiono ar šalies tradicines saulutes, bet ir ves edukacinius užsiėmimus moksleiviams.

Rugsėjo 26 d. 17 val. Pramogų aikštėje pirmą kartą plenerų istorijoje vyks  meistrystės varžybos „Pasagos kalimas“. Organizatoriai neišduoda visų varžybų paslapčių, tik prasitarė, kad pasaga bus kalama naudojantis ne daugiau penkiais įrankiais. Žiūrovai galės stebėti varžybas, o norintys galės varžytis pramoginėse kalviškose rungtyse ir laimėti kalvių įsteigtus prizus. 

Rugėjo 27 d. 17 val. Plenero uždarymo metu Druskininkų amatų centre „Menų kalvė“ dalyviai eksponuos savo plenero metu sukurtus darbus.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Druskininkų savivaldybė, partneris – Vilniaus krašto tautodailininkų – meno kūrėjų bendrija, rėmėjas –Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „AQUA“, įsteigęs prizus kalviams.

Druskininkų kultūros

centro informacija