Projekte „100 tortų Lietuvai“ laukiami druskininkiečiai – tortų mėgėjai ir profesionalai
Gegužės 26 d. Druskininkuose organizuojama gražia tradicija tapusi Kurorto šventė. Šiemet ji bus išskirtinė, nes švenčiama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais. Be to, gegužės 26-ąją bus lygiai 100 dienų nuo Vasario 16-osios. Ši proga verta net ne vieno, o viso šimto tortų! Juos kepti ir prisistatyti visai Lietuvai šventės metu Druskininkų bei visos šalies saldumynų mylėtojus bei žinovus kviečia projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė – iš Druskininkų kilusi maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, Druskininkų savivaldybė ir naujienų portalas „15min.lt“. Daugiau informacijos apie projektą skelbiama „Facebook“ paskyroje „Sezoninė virtuvė“, o dalyviai registruotis gali el. pašto adresu:
100tortuLietuvai@gmail.com
Šiandien dalinamės projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančio Druskininkų viešbučio „De Lita“ tortu „Druskininkų paukščių pienas“
Ingredientai 26 cm skersmens tortui:
Biskvitui:
4 L dydžio kiaušiniai
200 g cukraus
200 g miltų
Suflė:
50 g želatinos
200 g pieno
300 g 82 proc. sviesto
10 kiaušinio baltymų
10 kiaušinio trynių
400 g cukraus + 50 g vanilinio cukraus
35 g miltų
Šokoladiniam glajui:
180 g grietinėlės
80 g cukraus
200 g šokolado
30 g sviesto
Pagaminkite biskvitą. Kiaušinius ir cukrų išplakite elektriniu plakikliu iki purumo, miltus persijokite ir suberkite į išplaktą kiaušinių masę ir gerai išmaišykite. Biskvito tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens torto formą (autoriai naudojo stačiakampę formą) ir dėkite į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 15-20 min. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir nuimkite popierių. Biskvitą dėkite ant grotelių ir palikite, kol visiškai atvės, tada perpjaukite į du lakštus.
Paruoškite suflė. Želatiną užpilkite 150 ml vandens ir palikite 30 min., kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite karšto vandens vonelėje, kad ištirptų ir truputį pravėsinkite.
Kiaušinio trynius su cukrumi (200 g) išplakite iki purumo, persijokite. Į juos sudėkite miltus, įmaišykite pieną. Masę su dubeniu dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite vandens vonelėje, kol sutirštės (iki tokios konsistencijos, kokia buvo biskvito tešla). Nuolat pamaišykite, kad nesusidarytų gumuliukai. Sutirštėjusius trynius visiškai ataušinkite.
Išplakite kambario temperatūros minkštą sviestą ir, toliau plakant, supilkite ataušusius trynius. Plakite viską iki vientisos masės ir trumpam palikite.
Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir pamažu įpilkite vanilinį cukrų (200 g), plakite dar apie 5-7 min. Po to pamažu supilkite ištirpintą želatiną, dar paplakite trumpai, nes baltymų masė gali sukristi.
Visą masę supilkite ant biskvito pagrindo, įdėkite į torto formą ir uždenkite antru lakštu. Tortą stingdykite šaldytuve 5 valandas.
Pagaminkite šokolado glajų. Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus. Suberkite sutrupintą šokoladą, sudėkite sviestą ir dar pakaitinkite maišydami, kol šokoladas ir sviestas ištirps. Šokoladinį glajų atvėsinkite ir tolygiai aptepkite juo sustingusį tortą. Kai glajus sustings, tortą galima papuošti, pavyzdžiui, braškėmis.
Druskininkų viešbučio „De Lita“ tortas „Druskininkų paukščių pienas“
Parengta pagal Druskininkų savivaldybės informaciją