„Ožka pataluose“ ir kiti sūriai susitiko Druskininkuose

Šeštadienį Druskininkų Pramogų aikštėje apdovanoti geriausi Lietuvos ūkininkų sūriai. Penktojo „Sūrių Festivalio“ Grand Prix laimėjo minkštas žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“ iš Švenčionių rajone, Laužėnų kaime esančios sūrinės.

Renginys subūrė dvi dešimtis sūrininkų iš Lietuvos ir Lenkijos, o Pramogų aikštė dūzgė nuo degustacijų, edukacijų ir pranešimų. Jubiliejiniame „Sūrių Festivalyje“ savo favoritą išrinko ir publika – nusipirkę bilietą už 5 eurus, visi norintieji ragavo 25 konkursui pateiktus sūrius ir balsavo už labiausiai patikusį. Publikos prizą už avių pieno „Sūrias Nuodėmes“ su mėlynuoju pelėsiu laimėjo Laima Stankeviča iš Varėnos rajono.

Renginio ašis buvo aikštės viduryje pastatyta palapinė, iš kurios lyg medžių šakos tiesėsi skirtingos veiklos. Iš čia į prekybos vietas prie 50 metrų ilgio stalo organizatoriai lydėjo dvi dešimtis sūrininkų, kuriuos tądien aplankė itin gausi ir gerai nusiteikusi valgytojų minia. Ant šiaudų ryšulio atsistojęs gamtininkas Žymantas Morkvėnas iš „Baltijos aplinkos forumo“ skaitė pranešimą apie gyvulių ganymo naudą ekosistemoms ir smulkių ūkių svarbą, išsaugant šalies kraštovaizdį. Šalia Lina Urlikienė demonstravo, kaip gaminamas puskietis fermentuotas sūris, o Petras Bieliauskas suko kastinį. Čia pat prie raudona staltiese dengto stalo sėsdavo ragaujantieji nusipirktus sūrius. Šiek tiek atokiau, po medžiu rinkosi daugiausia vaikai – jie pūtė įspūdingo dydžio muilo burbulus, mokėsi tapyti su Jurga Alminiene bei dalyvavo gamtos mokykloje. Renginį vedė Saulius Pilinkus.

Tradiciškai „Sūrių Festivalyje“ surengiamos keturios išskirtinės sūrių degustacijos. Šiemet ragauta keturių brandinimų Pekorinų iš Italijos su Paulium Jurkevičium, Prancūzijos kalnų sūrių su Hubert Hiron, sūrių iš šešių Europos šalių su Mirek Sienkiewicz, praėjusių sūrių konkursų nugalėtojus derinti su alumi kartu su Ieva Martinkute bei Tomu Josu.

Renginyje dalyvavęs LR žemės ūkio ministras Giedrius Surplys apdovanojo sūrių konkurso nugalėtojus: Grand PRIX – minkštas žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“ iš Laužėnų kaimo sūrinės; publikos prizas – mėlynojo pelėsio avių pieno sūris „Sūrios nuodėmės“ iš „Laimingų sūrių“; publikos prizas už gražiausią sūrio nuotrauką – Vaida Genienė; geriausias karvių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Viržinis“ iš sūrinės „Varinis Puodas“; geriausias ožkų pieno sūris – pelėsinis žalio pieno sūris „Lėtas“ (Vaida Genienė); geriausias avių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Ūta“ iš Birutės ir Giedriaus Prakapavičių ūkio; geriausias puskietis/kietasis sūris – žalio karvių pieno sūris „Viržinis“ iš sūrinės „Varinis Puodas“; geriausias pelėsinis sūris – žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“ (Vaida Genienė); geriausias mėlynojo pelėsio sūris – žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“ (Vaida Genienė).

„Sūrių Festivalį“ organizuoja sūrininkų asociacija kartu su Druskininkų kultūros centru, siekdami plačiajai publikai pristatyti ūkiuose gaminamų aukštos kokybės sūrių įvairovę bei kelti šio amato prestižą. Sūrių konkurso dalyviai gauna ekspertų komisijos vertinimus, o tai padeda tobulėti. Po festivalio visada organizuojami seminarai ūkininkams aktualiomis temomis.

Laimos Rekevičienės nuotraukos

Audrius Jokubauskas