Druskininkų miesto muziejuje – paskaita „M. K. Čiurlionio ir M. Veriovkinos susitikimai?“

Rugsėjo 7 d. Druskininkų miesto muziejuje druskininkiečius bei kurorto svečius pakviesime panarplioti meninį detektyvą, kurį paskaitos „M. K. Čiurlionio ir M. Veriovkinos susitikimai?“ metu demonstruodama pikantiškas dviejų žinomų dailininkų biografijų detales ir sąsajas, atskleis Lietuvos dailėtyrininkė, humanitarinių mokslų daktarė Laima Laučkaitė-Surgailienė. „Vienas mįslingiausių klausimų M. K. Čiurlionio biografijoje yra jo pakvietimas į Miuncheno Naujojo dailininkų susivienijimo parodą 1910 m., kurios organizatoriai buvo Miunchene gyvenę rusų dailininkai V. Kandinskis, A. Javlenskis, M. Veriovkina. Būtent jie žinojo apie M. K. Čiurlionį iš rusų dailės gyvenimo ir pakvietė jį į parodą Vokietijoje. Kur, kada ir kaip jie susipažino su lietuvių dailininko kūryba ir kiti visuomenei nelabai žinomi faktai apie šių menininkų sąsajas bus atskleisti šios paskaitos metu“, – sako paskaitos autorė.

Paskaita yra vienas iš penktojo tarptautinio simpoziumo „Kūrybiniai tiltai: M. Veriovkina ir M. K. Čiurlionis“ renginių, prasidėjusių dar liepos mėnesį Utenos rajone. Simpoziumas atskleidžia dviejų žymių dailininkų ryšius ir inicijuoja kultūrinį bendradarbiavimą tarp Utenos ir Druskininkų savivaldybių kultūros įstaigų bei plečia ryšius su užsienio partneriais.

Liepos mėnesį tarptautiniame simpoziume menininkai iš Lietuvos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės dešimt dienų kūrė ir dalinosi savo profesine patirtimi šalia Vyžuonėlių dvaro, Utenos rajone, kur gyveno M. K. Čiurlionio amžininkė M. Veriovkina. Sukurtus darbus tradiciškai eksponavo simpoziumo pirmosios dalies baigiamajame renginyje, organizuotame M. Veriovkinos dvare Vyžuonėlėse „Arbata pas Marijaną“, į kurį susirinko daugiau kaip du šimtai žiūrovų iš Vilniaus, Kauno bei Utenos apylinkių).

Rudenį paroda persikels į M. K. Čiurlionio tėviškę ir rugsėjo 8 d. pakvies į parodą V. K. Jonyno galerijoje, kurioje matysite Lietuvos,  užsienio autorių tapybos, fotografijos, skulptūros darbus ir piešinius. Kadangi beveik kiekvienos mūsų parodos atidarymą lydi šviežios arbatos aromatas, šios tradicijos neatsisakysime ir šeštadienio popietę – visus parodos atidarymo dalyvius pakviesime paskanauti kvapniosios arbatos.

Paroda veiks iki rugsėjo 26 d.

Tarptautinio simpoziumo organizatoriai – asociacija „Marianos Veriovkinos draugija“ vienijanti Lietuvoje ir užsienyje gyvenančius žmones, kurie domisi Lietuvos kultūros istorija, siekia garsinti M. Veriovkinos vardą Lietuvoje bei atkurti Vyžuonėlių dvarą, kuriame gyveno ir kūrė Vakaruose žymi menininkė. Asociacijos nariai yra Lietuvos ir Vokietijos kultūros puoselėtojai, menotyrininkai ir menininkai, profesionalūs kultūros vadybininkai, istorikai bei besidomintys Lietuvos kultūra žmonės.