Druskininkiečiai smagiai ir išradingai paminėjo Valstybės atkūrimo dieną

Vasario 16-ąją druskininkiečiai iškilmingai paminėjo Valstybės dieną. Tądien visur plevėsavo trispalvės, geltona, žalia, raudona dominavo ir daugelio miestiečių aprangoje – druskininkiečiai ir miesto svečiai būrėsi kartu ir šventė. Kas su Lietuvos vėliavėle rankose, kas su tautiniu rūbu ar trispalviu šaliku – visi – su meile širdyje, su šypsena lūpose ir nuoširdžiausiais sveikinimais. „Mes esam Lietuvos. Su mūsų laimės diena, mielieji!“ – tarė Druskininkų krašto žmonės visiems, tądien šventusiems Valstybės dieną.

Prie Viečiūnų bendruomenės centro prieigose susirinkusių viečiūniškių prisijungė ir Leipalingio seniūnijos bendruomenių atstovai/Viečiūnų bendruomenės „Versmė“ archyvo nuotrauka

Šventiniai renginiai Druskininkuose prasidėjo Šv. Mišiomis Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje, o Vasario 16-osios minėjimo koncertas surengtas Jaunimo užimtumo centre.

Susirinkusiuosius į šventinį renginį pasveikinęs Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius palinkėjo meilę Lietuvai ir laisvę saugoti savo širdyse.

Simbolišką Lietuvos valstybės kelią Druskininkų krašto meno kolektyvai sudėjo į teatralizuotą programą „Mes esam Lietuvos“/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Simbolišką Lietuvos valstybės kelią Druskininkų krašto meno kolektyvai sudėjo į teatralizuotą programą „Mes esam Lietuvos“. „Ši programa – lyg savotiška misterija, kurioje stilizuotais vaizdais atskleidžiamos lietuvių tautos likimo peripetijos ir kelias į laisvę. Trys prasminiai Lietuvos istorijos etapai, kuriuos įkūnijo trys istorijos Sergėtojos. Čia persipynė poetinis Aldonos Puišytės žodis, tautinis ir modernus šokis, muzika ir daina,“ – pasakojo Druskininkų kultūros centro režisierė Asta Žiurinskienė.

Vienas esminių programos akcentų – druskininkiečio kompozitoriaus ir atlikėjo Miko Suraučiaus atlikta daina „Mamyte, nupirki man žirgelį“. „Rinkome šią dainą po eilutę, po stulpelį iš mamyčių, tetučių ir dėdžių. Lipdėme į vieną visumą, kol radosi šis kūrinys“, – prisiminė M. Suraučius.

7-ojo dešimtmečio viduryje, brežnevizmo sąstingio laikotarpiu, kai buvo užgniaužtos bet kokios kultūrinės laisvės apraiškos, šią dainą M. Suraučius su grupe dainuodavo Druskininkų restorane „Senasis Nemunas“. „Tai buvo uždrausta daina, tačiau KGB agentas buvo mano fanas, todėl nebausdavo, tyliai perspėdavo į ausį, prašydamas daugiau jos nedainuoti, – prisimena atlikėjas. – Tačiau ši daina įprasmino mūsų inteligentijos tylią kovą prieš okupaciją ir režimą, todėl dainavome vėl ir vėl…“.

Leipalingio bendruomenė Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną tradiciškai pradėjo švęsti iš anksto, kviesdama visus dalyvauti šiaurietiško ėjimo žygyje į kaimynines bendruomenes. Šįmet buvo aplankyti Vilkininkų, Varnėnų ir Taikūnų kaimai.

Vasario 16-osios rytą Leipalingio jaunimas tautos istorinę atmintį įprasmino, uždegę žvakutes ant savanorių kapų Leipalingio kapinėse. Po Šv. Mišių Leipalingio švenčiausios mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje bendruomenė rinkosi į iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją, ten skambėjo eilės ir dainos, skirtos Valstybės dienai. Šventiškai nusiteikusių leipalingiečių būrį papildė įspūdinga Leipalingio seniūnijos bendruomenių atstovų mašinų kolona su iškeltomis trispalvėmis, pagarbą vėliavai atidavė Giedriaus Matulionio 103-oji šaulių kuopa.

„Vasario 16-ji – išskirtinė šventė valstybės gyvenime. Ji įkūnija mūsų tėvų ir senelių tėvynės laisvės, teisingumo ir šviesaus gyvenimo siekius,“ – bendruomenę pasveikino Leipalingio seniūnas Antanas Krancevičius.

O viečiūniškiai, smagiai nusiteikę, pasipuošę tautine atributika, rinkosi prie bendruomenės centro. Ten buvo iškilmingai pakeltos Lietuvos valstybės vėliavos, sugiedotas himnas. Prie bendruomenės prisijungė Leipalingio seniūnijos bendruomenių ekipažas. Visi vaišinosi karšta sriuba, smagią nuotaiką užkūrė Viečiūnų kapela. Vėliau visi norintieji galėjo pažiūrėti režisieriaus Andriaus Lygnugario filmą „Stovintis priešaky. Tarpukario Lietuvos Prezidentai“ (scenarijaus autorė Skirmantė Palčinskaitė).

Roberto Kisieliaus, Živilės Laužikienės, Kultūros centro  ir Viečiūnų bendruomenės „Versmė“ nuotraukos

„Mano Druskininkai“ informacija