„Romnesos“ šakočiai garsina Druskininkus: nuo Vokietijos, D. Britanijos iki Japonijos

 Druskininkų vardą jau žino ne tik Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ar kitų kaimyninių šalių turistai kasmet užpildantys miestą, bet ir didžiosios vakarų ar net rytų šalys tokios kaip Vokietija, Didžioji Britanija bei Japonija. Pastaraisiais metais prie Druskininkų garsinimo nemažai prisidėjo 2013 metais čia įsikūrusi įmonė „Romnesa“, kepanti tradicinius lietuviškus šakočius.

 Restoranas „Romnesa“ įsikūręs seno vandens malūno patalpose ant Ratnyčios upelio kranto/Restorano „Romnesa“  archyvo nuotrauka


Britų įspūdžiai papasakoti garsiajame „The Guardian“

Dar praėjusių metų sausį britų nacionaliniame dienraštyje „The Guardian“, kurio auditorija spausdintoje ir internetinėje versijose siekia 9 milijonus skaitytojų, britų šeima pasidalino savo įspūdžiais iš kelionės po Baltijos šalis. Šeima su dviem vaikais kelionės metu apsilankė ir Druskininkuose, kur smagiai parleido laiką kepdami židinyje lietuvišką šakotį, slidinėdami bei pliuškendamiesi vandens parke.  Šeima gyrė miesto grožį ir pramogas bei dalinosi savo pačių kepto šakočio ir miesto vaizdų nuotraukomis su didžiule laikraščio skaitytojų auditorija.

 

Vokiečių laidoje – virtuvės šefės nesėkmė kepant lietuvišką šakotį

Praėjusių metų vasarą restorane „Romnesa“ Druskininkuose filmuota ir tik šių metų sausio mėnesį Vokietijos VOX televizijos kanalo  itin populiarioje laidoje „Kitchen Impossible“ (liet. Neįmanoma virtuvė) buvo parodyta kaip sunku iškepti lietuvišką šakotį. Ši užduotis buvo neįveikiama netgi garsiai šveicarų kilmės virtuvės šefei ir keleto restoranų savininkei Metai Hiltebrand. Šefė turėjo atkartoti „Romnesos“ šakočių kepėjos darbą: paruošti šakočio tešlą, senoviniu tradiciniu būdu židinyje iškepti šakotį, jį gražiai nuimti nuo formos ir patiekti valgytojams. Dešimties žmonių komisija šveicarų šefės keptą šakotį įvertino nekaip: desertas ne tik buvo pilnai neiškepęs, bet ir gerokai skyrėsi jo skonis. Pasirodo, lietuviškas šakotis stipriai skiriasi ir nuo vokiškojo „baumkucheno“, tad vokiečių laidos filmavimo grupė mūsų kulinarinio paveldo pasididžiavimu stebėjosi ir gardžiavosi ne ką mažiau nei pati virtuvės šefė Meta Hiltebrand.

Laida „Kitchen Impossible“ Vokietijoje transliuojama nuo 2014 metų, ją kas mėnesį stebi milijoninės žiūrovų auditorijos todėl, tikėtina, kad bent dalis laidos žiūrovų tikrai susidomėjo Lietuva, mūsų kulinariniu paveldu ir, žinoma, Druskininkais.

 

Japonų nuotykiai Druskininkuose

Jau ne pirmus metus Druskininkus aplanko ir svečiai iš tolimosios tekančios saulės šalies Japonijos. Praėjusį rudenį Japonai ir vėl lankėsi restorane „Romnesa“, kur kepė šakotį ir filmavo smagią laidą „Niji Iro Jean“ su neįprastu laidos personažu, keliaujančiu po pasaulį – mažu pliušiniu meškiuku. Laidos herojus Druskininkuose ne tik šakotį kepė, bet ir lankėsi vandens parke, mėgavosi purvo voniomis bei pirtimis. Japonai žavėjosi Druskininkais ir juose esančių pramogų gausa bei kokybe.

Laida „Niji Iro Jean“ transliuojama visoje Japonijoje sekmadienio rytais, ją stebi įvairaus amžiaus, keliauti mėgstantys japonai. Laida pristato įvairius pasaulio miestus, tad kiekvieną savaitę pritraukia milijonus žiūrovų.

 

Kaimynai ir vietiniai Druskininkų nepamiršta

Ne naujiena, kad daugiausia svečių iš kaimyninių šalių Druskininkai sulaukia sezono metu, tačiau net ir rudenį bei žiemą „Romnesoje“ lankosi įvairios užsieniečių ir vietinių lietuvių grupės, kurios su dideliu entuziazmu vyksta į Druskininkus išbandyti ne tik skanios kulinarinės šakočio kepimo pramogos, bet ir pailsėti bei kitaip papramogauti.

Pasak įmonės „Romnesa“ generalinio direktoriaus Romualdo Spulio, klientai pageidauja vis įvairesnių pramogų, todėl reikia tobulėti, pasiūlyti vis kažką naujo ir įdomaus. Tiek lietuviai, tiek užsienio turistai mėgsta sūrių ir trauktinių degustacijas, o didesnės grupės, atvykę su nakvyne, domisi šaudymo turnyrais, išmėgina jėgas, šaudydami iš lanko ir laidynės bei mėtydami į taikinį kirvuką. Būna, kad užsieniečių grupės pageidauja šventinės vakarienės su tradiciniais lietuviškais patiekalais  – cepelinais ar vėdarais, o drąsesni noriai išmėgina jėgas ir patys gamindami cepelinus specialiose kulinarinėse pamokose, kurias „Romnesa“ taip pat organizuoja.

Atnaujintas ir „Romnesos“ restorano valgiaraštis, kuriame nuo šiol galima rasti dorados, lašišos, čigoniško troškinio ir kitų gardžių patiekalų. Savaitgaliais čia galima paragauti  ir tradicinių lietuviškų cepelinų.  O kainos ir kokybės santykis restorane – itin geras.

 

Restoranas taip pat organizuoja banketus, furšetus ir rengia gedulingus pietus. Kiekvienas klientas gali rasti sau priimtiniausią šventės ar kitokio renginio maitinimo variantą. „Su kiekvienu klientu viską deriname iki menkiausios smulkmenos, pateikiame keletą kainos variantų ir kiekvieną renginį organizuojame tarsi savo pačių šventę, patikino R. Spulis. „Klientai tai jaučia ir pas mus atšventę vestuves po metų ar dvejų grįžta švęsti jau krikštynų“, šypsodamasis pasakoja įmonės savininkas. 

Primename, kad užsakymai priimami restorano telefonu +370 606 00016 ir el. paštu: romnesainfo@gmail.com arba tiesiogiai restorane: Vienkiemių g. 3, Jaskonys, Druskininkų sav.

 

Užsakymo Nr. MDR-113-01