Druskininkuose – pirmasis tarptautinis plovo virimo čempionatas

Šeštadienį Druskininkuose organizuotas pirmasis Lietuvoje tarptautinis plovo virimo čempionatas. Renginio tikslas – populiarinti plovą, jo virimo kultūrą ir susipažinti su skirtingų šalių ir tautų plovo virimo tradicijomis. Čempionate buvo kviečiami dalyvauti visi, kam plovas nėra tik įprastas ryžių patiekalas – tiek mėgėjai, tiek profesionalūs virtuvės meistrai. Renginio metu taip pat vyko totorių kultūros centro folkloro ansamblio „Ilsu“ koncertas, žiūrovams buvo organizuoti konkursai. Čempionatą rengė uzbekų patiekalų restoranas „Bukhara“ Druskininkuose.


Plovo virimo čempionato nugalėtojų apdovanojimo ceremonija/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Kasmet Druskininkuose atsiranda naujų renginių ne tik kultūros, sporto ir meno srityse – įdomių idėjų nestokoja ir virtuvės meistrai. Pernai gegužę Druskininkuose buvo kepamas didžiausias pasaulyje šakotis – šis rekordas buvo įtrauktas į Gineso rekordų knygą, o šiemet Narcizų žydėjimo šventės metu kurorte organizuotas plovo virimo čempionatas, kuriame įvairių šalių atstovai gamino Azijos šalių patiekalų karalių – plovą.
Šeštadienį nuo pat vidurdienio restorano „Bukhara“ prieigose kunkuliavo didžiuliai katilai, savo meistriškumą ir tik jiems patiems žinomas plovo virimo gudrybes demonstravo patyrę virėjai. Žinoma, aplink sklido gardūs kvapai, taigi pažiūrėti, kaip verdamas lietuviams kiek neįprastas patiekalas, susirinko nemažas būrys druskininkiečių ir miesto svečių.


Didžiuliame katile plovą virė Nemėžio totoriai/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Pagrindiniai plovo ingredientai – ryžiai, mėsa, morkos ir, be abejo, specialūs prieskoniai. Yra daugybė šio patiekalo receptų su įvairiomis gaminimo atmainomis. Šeštadienį Druskininkuose organizuoto renginio metu buvo galima ne tik pamatyti, kaip pagal pačius įvairiausius tradicinius ir netradicinius receptus verdamas plovas, bet ir jo paragauti.
Pirmajame tarptautiniame plovo virimo čempionate varžėsi Povikas Mikalajūnas iš Joniškio, Andrei Parhimovich iš Šiaulių, Nemėžio totoriai, Ramiz Ramazanov ir Ulia iš Azerbaidžano, Henrikas Petrauskas iš Klaipėdos, Tomas Cilcius, Andrej Špitaliov ir Rapolas Markevičius iš Vilniaus, Bakhtiiar Sadykov iš Uzbekistano, Arinos Bahrom iš Kirgizijos, Vohidov Jalol iš Tadžikistano, Ali Yilmazer iš Turkijos, Vaidas Čapas iš Plungės ir Jurij Melničenko iš Druskininkų.

Jurij Melničenko iš Druskininkų sakė išviręs lietuvišką plovą/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Kompetentingai komisijai teko nelengva užduotis – išrinkti, kuris plovas vertas nugalėtojo vardo. Paragavę visų plovų ir pasitarę, komisijos nariai nusprendė, kad šį kartą lygių nebuvo Vohidov Jalol iš Tadžikistano išvirtam patiekalui. Antrąją vietą laimėjo Andrei Parhimovich iš Šiaulių, o trečiąją – Arinos Bahrom iš Kirgizijos.
Visi čempionate dalyvavę virėjai patikino, kad verdant šį gana egzotišką patiekalą, svarbūs ne tik kokybiški produktai, prieskoniai – svarbiausias patiekalo ingredientas – virėjų įdėta meilė…

Laima Rekevičienė