Druskininkuose išrinktas geriausias Lietuvos ūkininkų sūris

Rugpjūčio 12-ąją Druskininkuose organizuotame ketvirtajame sūrių festivalyje dalyvavo 20 smulkių sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Renginyje apsilankė keli tūkstančiai sūrio mylėtojų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų nuoširdaus darbo vaisius. Išrinktas geriausias Lietuvos ūkininkų sūris.

Šiųmečio sūrių festivalio nugalėtojais tapo: geriausias karvių pieno sūris ir geriausias puskietis sūris ir festivalio Grand Prix – „Viržinis“ (jaunas), sūrinė „Varinis Puodas“, Varėnos raj.

Geriausias ožkų pieno sūris ir geriausias brandintas rūgštinis sūris – „Ožka pataluose“, Laužėnų kaimo sūrinė, Švenčionių raj.

Geriausias saldaus pieno sūris – „Kurmio namas“, Jurga Stoškutė, Varėnos raj.

Geriausias tradicinis sūris – „Močiutės“, Dalia Baranauskienė, Varėnos raj.

Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Gelmė“, Vaida Genienė, Alytaus raj.

Konkursas buvo vykdomas pagal tokių konkursų tarptautinę patirtį. Komisijai atstovavo: Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas; Angelo Labatte – „Čiop Čiop“ virtuvės šefas; Gian Luca Demarco – sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas; Linas Petrukaitis – „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas. „30 geriausių restoranų“ reitingo organizatorius; Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, „Zone Verte“ narys, Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, sūrių gamybos technologas.

„Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos. Parmezaną su „Rasos“ mineraliniu vandeniu derino gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, įdomiausius lietuviškus sūrius su alumi – „Black Light Brewing“ bravoro aludaris Ignas Vaščila, Lenkijos ūkininkų sūrius pristatė Mirek Sienkiewicz, o apie prancūzišką sūrių valgymo kultūrą pasakojo Hubert Hiron. Renginio metu veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams su Artoteka, buvo galima sužinoti sūrio gamybos niuansų norint pasigaminti sūrio namie, savo įspūdžiais dalijosi konkurso komisijos nariai. Antradienį Kaune sūrių konkurso komisijos narys iš Prancūzijos Hubert Hiron vedė seminarą ūkininkams apie pieninių gyvulių sveikatą“, –  teigiama festivalio organizatorių pranešime spaudai. Sūrių festivalį organizavo Druskininkų kultūros centras kartu su Sūrininkų asociacija ir sūrine „Varinis Puodas“. Renginį rėmė LR Žemės ūkio ministerija.

 

„Mano Druskininkai“  informacija 

Nuotraukų galerija – „Facebook“ paskyroje  „Mano Druskininkai“

Druskininkuose surengto ketvirtojo Sūrių festivalio akimirkos/Ramunės Žilienės nuotraukos