Druskininkams ir vėl bando taikyti dvigubus standartus

Gegužės 24 d. pirmosios instancijos Kauno apygardos teismas paskelbė sprendimą dėl 2016 m. rugpjūčio 30 dieną Druskininkų savivaldybės Tarybos sprendimo, kuriuo savivaldybės turtas perduotas savivaldybės administracijai valdyti patikėjimo teise.

Prieš mėnesį teismo posėdžio metu dalyvaujant Druskininkų savivaldybės teisininkams, prokuroras pripažino, kad Druskininkų savivaldybės taryba galėjo perduoti savivaldybės administracijai turtą valdyti patikėjimo teise. Ginčas tarp prokuroro ir savivaldybės vyko tik dėl paties tarybos sprendimo formos ir turinio, t. y. buvo sprendžiama, ar reikia atskirai kiekviename sprendime nurodyti perduodamo naudoti turto naudojimo taisykles ir tvarką, ar visgi šiuo atveju galioja iki tol Tarybos priimti tvarkos aprašai, reglamentuojantys turto valdymo formas. Druskininkų savivaldybės Taryba yra priėmusi visas įstatymuose nurodytas privalomas tvarkas.

Ginčas teisme vyko praktiškai dėl to, ar sprendimo prieduose nurodytos gatvės yra Druskininkuose ir turto verčių neatitikimo, tačiau buhalterinė vertė niekada neatitiks registrų centro nurodomų verčių. Negi prokuratūrai neaišku, kad savivaldybės administracija, pagal vietos savivaldos įstatyme numatytas funkcijas, valdo ir prižiūri gatves, parkus, socialinį būstą ir kitą turtą?

Teismo sprendime neginčijama savivaldybės tarybos teisė perduoti savivaldybės administracijai turtą valdyti patikėjimo teise, tačiau nepaisant to, priimtas sprendimas tenkinti ieškinį, nes, teismo nuomone, sprendimas turėtų būti išsamesnis, nurodant turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo sąlygas, tvarką bei tikslus.

Galima numanyti, kad toks teismo sprendimas, kuriuo neuždraudžiama savivaldybės Tarybai priiminėti panašaus pobūdžio sprendimus dėl turto perdavimo patikėjimo teise, neatitiks savivaldybės tarybos opozicijos, kuriai priklauso konservatoriai ir liberalai, kurie minėtą Tarybos sprendimą ir apskundė prokuratūrai lūkesčių, kadangi jie savo skundu bandė iš savivaldybės tarybos atimti teisę jai priimti sprendimus dėl tinkamo turto valdymo ir kaltino Druskininkų savivaldybės tarybą ir administraciją įstatymų pažeidimu.

Norime atkreipti dėmesį, kad visos biudžetinės įstaigos – mokyklos, darželiai, bibliotekos, muziejai – valdo turtą lygiai taip, kaip savivaldybės administracija. Kiekvienai įstaigai yra savos funkcijos, atitinkamai – ir turto rūšys. Jeigu kažkam tik pastatai, stalai, kompiuteriai ar mokyklos pastatas, tai savivaldybės administracijai – keliai, parkai, butai ir visa kita, kas priskirta pagal vietos savivaldos įstatymo paskirtas funkcijas.

Pabrėžtina, kad analogiškus sprendimus yra priėmusios bene visos Lietuvos savivaldybės.

Druskininkų savivaldybės administracija pati kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama paaiškinti ar tokio pobūdžio Lietuvos savivaldybių priimami sprendimai yra teisėti ir pateikė jiems keletą Druskininkų savivaldybės priimtam sprendimui analogiškų pavyzdžių iš kitų Lietuvos savivaldybių. Netrukus iš Generalinės prokuratūros atėjo atsakymas, kad tokie sprendimai visiškai teisėti ir nepažeidžia jokių viešųjų interesų.

Žvelgiant į pateiktus pavyzdžius, kyla klausimas, kas atsitiko Druskininkų atveju? Ar Druskininkų savivaldybė, valdydama didelės vertės turtą, prižiūrėdama kelius, infrastruktūrą ir visą turtą įregistruodama turto registre turi jaustis kalta?

Taip, administracijoje dirba žmonės, galbūt sprendime įsivėlė viena kita klaidelė, bet tai tikrai nereiškia, kad sprendimas dėl to neteisėtas.

O toks, grynai sprendimo formos neatitikimą konstatuojantis teismo sprendimas dar kartą įrodo, kad Druskininkų savivaldybei yra bandoma taikyti dvigubus standartus, o tai, kas leidžiama kitoms Lietuvos savivaldybėms, neleidžiama Druskininkams.

Apie minėto sprendimo teisėtumą pasisakė ir Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje bei Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, kurios rašte pabrėžiama, kad visas turtas nuosavybės teise ir po sprendimo priėmimo priklauso Druskininkų savivaldybės tarybai, o savivaldybės administracija administruoja ir prižiūri turtą.

Kyla logiškas klausimas, kad čia kalti ne Druskininkai, o galimomis Druskininkų juodinimo schemomis pagarsėjęs vietiniai konservatoriai ir liberalai, galimai į savo juodus darbelius įtraukę ir atskirus prokurorus.

Juk kaip kitaip galima būtų paaiškinti, kad Generalinės prokuratūros atskiro skyriaus prokuroro nuomonė kardinaliai skiriasi nuo tos pačios institucijos nuomonės, kuri oficialiai pateikta Druskininkų savivaldybei?

Druskininkų savivaldybės administracija planuoja minėtą sprendimą skųsti įstatymų numatyta tvarka.