Pavasarį pasitikome eilėmis

Kovas – pirmasis pavasario mėnuo, žibutė – pirmoji pavasario gėlė. Todėl simboliška, kad lopšelis-darželis „Žibutė“ kovo 10 d. sukvietė Druskininkų savivaldybės ikimokyklinių įstaigų ir skyrių auklėtinius į mažųjų skaitovų konkursą „Jau pavasaris arti“. Pavadinimą konkursui pasufleravo vieno vaikų poetės Zitos Gaižauskaitės eilėraštuko pavadinimas. Kadangi vaikai labai mėgsta šios poetės eiles, o ji pati – dažna viešnia mūsų miesto ikimokyklinėse įstaigose, šis mažųjų skaitovų konkursas ir buvo skirtas būtent jos poezijai.

Ponia Zita maloniai sutiko pabūti konkurso vertinimo komisijoje ir pažadėjo padovanoti kiekvienam konkurso dalyviui po savo poezijos knygelę. O tų  dalyvių buvo ne tiek ir mažai – į šventiškai papuoštą „Žibutės“ salę, skambant muzikai, su popierinėmis tulpėmis rankose suėjo net dvidešimt vienas mažasis skaitovas iš lopšelių-darželių „Žibutė“ ir „Bitutė“ bei Leipalingio ir Viečiūnų pagrindinių mokyklų ikimokyklinio ugdymo skyrių „Liepaitė“ ir „Linelis“. Konkurso vedėjai, priešmokyklinio ugdymo pedagogei Virginijai Žarnauskienei padedant, „susodinę“ tulpes į specialiai paruoštas „pieveles“, vaikai vienas po kito deklamavo skambius ir nuotaikingus Z. Gaižauskaitės eilėraštukus. A pogrupyje (nuo 3 iki 5 metų) varžėsi 9 mažieji skaitovai, o didesniųjų pogrupyje ( 5-7 m.) jų buvo net dvylika!

Koncertinėje programoje dainavo „Eglutės“ grupės auklėtinė Urtė Žylaitė, padavimą apie Liškiavos pilį pasakojo  Kornelija Vaicekauskaitė iš „Saulutės“ grupės, meninio ugdymo mokytojo Lino Savulionio parengtos Lietuvos vaikų ir jaunimo – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursui „Tramtatulis“. Gražų J. Nekrošiaus eilėraštį apie Raigardo slėnį konkurso pradžioje padeklamavo Matas Smaliukas iš „Saulutės“ grupės.

Komisijai, kurią be jau minėtos poetės Z. Gaižauskaitės sudarė aktorė ir diktorė Audronė Padegimaitė bei Druskininkų savivaldybės švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Diana Brown,  teko skaičiuoti  balus ir išrinkti pačius geriausius. Mažieji su juos atlydėjusiais tėveliais ir auklėtojomis nekantriai laukė konkurso rezultatų. Komisijos pirmininkė D. Brown pagyrė visus mažuosius skaitovus. Poetė Z. Gaižauskaitė buvo sujaudinta vaikų nuoširdumo ir taip gražiai padeklamuotų eilėraštukų, o ponia Audronė linkėjo visiems kuo didžiausios sėkmės,  toliau „draugaujant“ su poezija.

Komisijos pirmininkė kartu su darželio direktore Rasa Vaisietiene įteikė visiems dalyviams ir nugalėtojams padėkos raštus, ponia Zita – savo knygeles, kurias visiems norintiems dar ir pasirašė. Visi dalyviai gavo po knygų skirtuką, kuriuos dovanų atnešė konkursą stebėjusi Druskininkų viešosios bibliotekos A. Lindgren vaikų literatūros skyriaus vedėja Lina Galinienė.

Garsiais plojimais pedagogai, tėveliai ir konkurso dalyviai sveikino gražiausiai eiles padeklamavusius jaunuosius skaitovus: mažiausiąją iš dalyvių simpatiškąją Emilę Raubaitę (A pogrupis) ir drąsiąją Urtę Skripkaitę (B pogrupis) iš Leipalingio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Liepaitė“ bei  švelniąją Gustę Stadalnykaitę (B pogrupis) iš Viečiūnų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Linelis“. Absoliučiai geriausia konkurso skaitove tapo Viečiūnų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Linelis“ auklėtinė Izabel Vaščilaitė Pereira, pavergusi komisiją ir žiūrovus artistiškumu, balso tembru ir išraiška. Sveikiname ikimokyklinio ugdymo skyrių „Linelis“ ir „Liepaitė“ skaitovus, laimėjusius visas nominacijas! Džiaugiamės, kad jie nusprendė dalyvauti pirmajame Savivaldybės konkurse ir padovanojo tokių gražių akimirkų organizatoriams, komisijai ir žiūrovams.

Konkurso pabaigoje savos kūrybos dainą „Tėvyne tu mano“ pagal Z. Gaižauskaitės eilėraštį, pritardamas gitara padainavo meninio ugdymo mokytojas Linas, ją skirdamas artėjančiai Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Trečią posmą jau traukė visa salė.

Konkursas baigėsi,  su mielais ir talentingais mažaisiais  skaitovais atsisveikinome  iki kito pavasario. Tikimės, kad konkursas taps tradiciniu, ir kasmet atrasime vis naujų „perliukų“, kurie savo šypsenomis ir nuoširdumu vėl mus pavergs.

Mažųjų skaitovų konkurso „Jau pavasaris arti“ akimirka/ „Žibutės“ archyvo nuotrauka

Zita Valentukonytė,
direktoriaus pavaduotoja ugdymui