REDAKCIJOS ŽVILGSNIS: „Kandidatai į Seimą išsirikiavo prie starto linijos“

Šiųmetis rinkimų maratonas tęsiasi. Jau išrinkome Prezidentą, atstovus į Europos Parlamentą, o spalį laukia dar vienas svarbus pasirinkimas – kas ateinančius ketverius metus Druskininkams ir Lazdijams atstovaus LR Seime.

Politinės partijos jau sudėliojo kandidatų sąrašus daugiamandatėse rinkimų apygardose, iškėlė kandidatus į vienmandates.

Įdomu, iš kokių kandidatų šiemet rinksis Druskininkų ir Lazdijų krašto žmonės. Jotvingių vienmandatėje apygardoje atstovus rinks kiek daugiau nei 17 tūkst. balsavimo teisę turinčių Druskininkų ir 16 tūkst. Lazdijų krašto žmonių.

Iki rinkimų likus kiek daugiau, nei 5 savaitėms, apžvelkime kandidatų pasirinkimą.

Socialdemokratai Jotvingių vienmandatėje kelia Druskininkų savivaldybės tarybos nario, visuomenės sveikatos specialisto Povilo Jagelavičiaus kandidatūrą. 2023 m. jis kandidatavo į Druskininkų savivaldybės merus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Jotvingių apygardoje jau ne pirmuose rinkimuose kelia Druskininkų savivaldybės tarybos nario Donato Mizaro kandidatūrą. D. Mizaras į LR Seimą 2012 m. ir 2016 m. kandidatavo su partija „Tvarka ir teisingumas“, 2020 m. į Seimą D. Mizaras bandė patekti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. 2015 m., 2019 m. ir 2023 m. jis kandidatavo ir į Druskininkų savivaldybės merus.

S. Skvernelio „Vardan Lietuvos“ savo kandidatu iškėlė Druskininkų savivaldybės vicemerą Liną Urmanavičių. Šis žmogus yra patyręs politikas ir geras administratorius, puikiai pažįstamas druskininkiečiams ir Lazdijų krašto žmonėms, nes yra kilęs iš Veisiejų.

Konservatoriai Jotvingių apygardoje ne pirmą kartą kelia buvusio krašto apsaugos viceministro, dabar Seimo nario Viliaus Semeškos kandidatūrą. Šis kandidatas jau yra nesėkmingai bandęs kelti savo kandidatūrą Druskininkų ir Lazdijų rajono savivaldybių vienmandatėje apygardoje. Nesėkmės sulaukė ir bandymas kandidatuoti į Druskininkų savivaldybės merus.

Įdomu tai, kad konservatoriams renkant kandidatą į vienmandatininkus, tarp V. Semeškos ir jo bendrapartiečio, Druskininkų savivaldybės tarybos nario Gerardo Sokolovo kilo konfliktas, kas turėtų atstovauti vienmandatėje.

Konflikto atomazga buvo netikėta – G. Sokolovas pakeitė partiją ir Jotvingių vienmandatėje tapo liberalų kandidatu į Seimo narius. Taigi šie buvę bendrapartiečiai tapo konkurentais.

Rinkimuose į parlamentą dar kartą dalyvaus Z. Streikus. 2020 metais į Seimą jis buvo išrinktas kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, vėliau perėjo į S. Skvernelio sukurtą „Vardan Lietuvos“, o visai neseniai tapo Lietuvos regionų partijos nariu, su šia partija bandys laimę Seimo rinkimuose.

Rinkimuose dalyvaus ir alytiškis, buvęs Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis, jis Seimo nario mandato sieks neseniai suburtos partijos „Nemuno aušra“ gretose.

Artūro Zuoko vedama partija „Laisvė ir teisingumas“ į Seimą deleguoja druskininkietį Rimvydą Žagunį. Šis politikas prieš ketverius metus su ta pačia partija kandidatavo į Seimą Jotvingių apygardoje, tačiau nesėkmingai.

Tautos ir teisingumo sąjunga šiuose rinkimuose iškėlė Juozo Vaičiulio kandidatūrą. 

LR Seimo rinkimai spalio 13 d. Dar yra laiko apsigalvoti ir pasirinkti, ką norėtumėte matyti savo atstovu Seime, kad paskui nereikėtų dejuoti: „Ir vėl ne tuos išsirinkome“.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija