Lietuvos diabeto asociacijos baidarių žygis

Liepos 10-ąją Veisiejų regioniniame parke surengtame Lietuvos diabeto asociacijos ir Druskininkų cukrinio diabeto klubo „Atgaja“ žygyje baidarėmis dalyvavo sergantieji cukriniu diabetu ir jų šeimos nariai iš Druskininkų, Kauno, Marijampolės, Kazlų Rūdos, Pasvalio, Jonavos, Plungės bei Šalčininkų. Baidarių sportas yra universalus, amžius čia neribojamas, tad ir žygyje dalyvavo žmonės nuo 8 iki 75 metų. Be to, tai ir puiki veikla, kuri padeda sustiprinti savo komandą.

Buvimo sergančiųjų diabetu ligos komandoje nepasirinkome niekas, bet bendra veikla mums ypatingai svarbi, juk jos metu mes dalijamės patirtimi, naujienomis, savo rūpesčiais ir baimėmis. Sirgti lėtine liga psichologiškai labai sunku. Ir tai vargina sergantįjį, todėl jam labai svarbus šeimos narių, artimųjų palaikymas.

Dažnai namuose mes užimti kasdieniais rūpesčiais, galbūt pamirštame labiau pasidomėti kito sveikata, neatrandame laiko pokalbiams ar buvimui kartu, o, pavyzdžiui, baidarių žygiai sustiprina santykius ir tarp šeimos narių – juk lėtai plaukiant, siūbuojant baidarei, taip gera paplepėti… Pakalbinus sergančiuosius ir paklausus, kodėl jiems svarbūs tokie renginiai, daugelis jų atsakė, kad tokie susitikimai dar kartą parodo, kad nesi vienas su šia liga. O tai įkvėpia bei motyvuoja dar labiau stengtis kontroliuoti šią ligą, suteikia pasitikėjimo savimi bei drąsos nepasiduoti dėl ligos kylantiems iššūkiams. Dar vienas plaukimo baidarėmis privalumas yra tiesioginė nauda sveikatai, kurios mes ypatingai siekiame, nes fizinis aktyvumas gerina nuotaiką, mažina nerimą, daro teigiamą įtaką miegui, padeda kovoti prieš depresiją ir liūdesį, mažina svorį ir cukraus kiekį kraujyje, ugdo valią ir kantrybę.

Susitikimas šiame žygyje organizuotas, įgyvendinant Lietuvos diabeto asociacijos neįgaliųjų veiklos rėmimo programą. Jos pagrindinis tikslas – neįgaliųjų aktyvaus poilsio skatinimas bei Druskininkų visuomenės sveikatos projekto „Plaukimas baidarėmis Veisiejų regioniniame parke, klubo „Atgaja“ šeimoms, turinčioms sergančiųjų cukriniu diabetu“ įgyvendinimas.

Visi džiaugėmės puikiai praleistu sekmadieniu be pranašauto lietaus ir švietusia saule, nuostabia gamta ir dalyvių geromis emocijomis. 10-ies kilometrų trasa tikrai neprailgo, o trumpas sustojimas atokvėpiui, užkandžiams ir cukraus kiekio kraujyje matavimams padėjo atgauti jėgas bei toliau tęsti šią kelionę upe.

Žygį baidarėmis užbaigė mūsų energingosios renginio organizatorės Jelenos Šimonienės kalba, apkabinimai, diplomų įteikimas jauniausiems ir kantriausiems žygio dalyviams. Už tai, kad susitikome, esame dėkingi Lietuvos diabeto asociacijai ir Druskininkų cukrinio diabeto klubui „Atgaja“. Už labai skanius pietus dėkojame Vido Varnelio įmonei „Banga“, už puikų organizuotumą – kasmetiniam mūsų partneriui – „Pinčiuko baidarėms“.

Baidarių žygio akimirkos / Asmeninio archyvo nuotraukos

Inga Granatauskienė