Druskininkų savivaldybės 2021-2029 m. strateginės plėtros planas patvirtintas: tęskime pradėtus darbus ir siekime strateginių tikslų kartu

Praėjusią savaitę Druskininkų savivaldybės Taryba patvirtino Druskininkų savivaldybės 2021-2029 m. strateginės plėtros planą.

Ateinančius devynerius metus daugiausia dėmesio bus skiriama švietimo, sveikatos ir socialinių paslaugų, kultūros ir konkurencingos darbo aplinkos kūrimui ir plėtotei.

Suprasdami besikeičiančią aplinką ir augančius gyventojų poreikius, Druskininkai siekia pastebimai pagerinti viešųjų paslaugų kokybę savo gyventojams, tuo pačiu užtikrindami geriausias paslaugas atvykstantiems turistams, keliantiems aukštus paslaugų kokybės reikalavimus.

Siekiant toliau sėkmingai vystyti kurortą, iškelta pagrindinė strateginė Druskininkų plėtros iki 2029 m. vizija: Druskininkai – Jūsų gyvenimo harmonijai.

„Ši vizija pirmiausia kalba apie jaukius, patogius, išpuoselėtus Druskininkus mūsų krašto bendruomenei ir, be abejo, mūsų kurorto svečiams, kurie atvyksta į Druskininkus, norėdami pailsėti, atgauti jėgas, pasisemti energijos. Vizijai įgyvendinti nustatėme du esminius prioritetus: siekti aukštos gyvenimo kokybės užtikrinimo bei darnios ir harmoningos savivaldybės plėtros. Galbūt kartelė keliama labai aukštai, bet, neužsibrėždami aukštų tikslų ir nedirbdami, nieko ir neturėtume. Mes girdime ir matome visas bendruomenei aktualias problemas, kurios apima ne tik socialinius klausimus, bet ir mūsų krašto ūkį ir buitį. Nesame stebukladariai ir vienu kartu visko išspręsti negalime, tačiau kasdien dirbame, kad tų problemų būtų kuo mažiau ir žmonės galėtų gyventi geriau. Esame numatę judėti ne mažesniu tempu, nei tai darėme iki šiol, ir atliepti savo bendruomenės lūkesčius, – sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.
– Strateginės plėtros plano sėkmė priklausys nuo visų bendrų pastangų, aktyvumo ir iniciatyvumo siekiant turėti tokius Druskininkus, apie kokius svajojama“.

Nustačius du pagrindinius prioritetus, iškelti ambicingi tikslai, kuriems pasiekti numatyta apie 50 įvairių priemonių.

Išorės ekspertai, dalyvavę rengiant naująjį strateginės plėtros planą, įvertino savivaldybės strateginę situaciją, atskirų sektorių vystymo tendencijas, atliko ne vieną analizę bei bendruomenės ir verslo apklausas.

Akcentuoti ir jau nuveikti bendruomenei svarbūs darbai, tokie kaip: Druskininkai pirmieji Lietuvoje prieš 15 metų įrengė požeminius konteinerius; prieš ketverius metus pirmieji pradėjo rūšiuoti maisto atliekas; prieš 13 metų viešos ir privačios partnerystės pagrindu įgyvendino didįjį gatvių atnaujinimo projektą; viešos ir privačios partnerystės pagrindu įgyvendintas ir vienas didžiausių – „Snow Arenos“ – projektas. Nuo 2014 metų visi savivaldybės šeštokai, o dabar – ir dalis ketvirtokų turi išskirtinę galimybę išmokti slidinėti nemokamai; 9 iš 10 Druskininkų savivaldybės kaimiškųjų bendruomenių turi savo bendruomenės namus ir juose verda aktyvus gyvenimas, edukacijos, vakaronės; šiuo metu Druskininkų savivaldybė perka elektra varomus autobusus – visas kurorto viešasis transportas taps ekologiškas.

Atlikus išsamią analizę ir nustačius silpnybes, galimybes, grėsmes ir stiprybes, buvo identifikuotos strateginės ateinančio laikotarpio kryptys.

Pagerinti viešųjų paslaugų kokybę bus siekiama, pritraukiant gyventi ir dirbti naujus bei ugdant esamus aukštos kvalifikacijos sveikatos, švietimo, turizmo, kultūros, socialinės, viešojo valdymo ir kitų sričių specialistus.

Siekiant pastebimai pagerinti mokinių pasiekimus, bus siekiama sukurti visapusišku ugdymu paremtą, skirtingus besimokančiųjų poreikius atliepiančią bei jų potencialą atskleidžiančią švietimo paslaugų sistemą.

Bus kuriama ir plėtojama moderni sveikatos ir socialinė apsauga, siekiant užtikrinti konkurencingas sveikatos paslaugas Lietuvos lygiu ir atliepti individualius asmens ir jo šeimos socialinius poreikius, mažinant socialinę atskirtį savivaldybėje ir didinant visų asmenų galimybes pilnavertiškai dalyvauti visuomeniniame gyvenime.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas jaunimo bendruomenės stiprinimui ir įgalinimui, siekiant užtikrinti bendrosios kultūros ir sąmoningumo augimą bei formuoti ateities lyderius.

Taip pat bus aktyviai vystoma išskirtinė, įtrauki ir kokybiška kultūra bei skatinamas darnus ir tvarus turizmas.

Bus plėtojama darni ir tvari susisiekimo sistema bei skatinamas darnus judumas savivaldybėje.

Siekiant pagerinti susisiekimą su Druskininkais, bus plėtojama oro, vandens, geležinkelio ir sausumos kelių susisiekimo infrastruktūra.

Tai – tik maža dalis visų numatytų priemonių. Kviečiame bendruomenę susipažinti su Druskininkų savivaldybės 2021-2029 m. strateginės plėtros planu ir kartu siekti strateginių tikslų.

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas:
„Ši vizija pirmiausia kalba apie jaukius, patogius, išpuoselėtus Druskininkus mūsų krašto bendruomenei ir, be abejo, mūsų kurorto svečiams, kurie atvyksta į Druskininkus, norėdami pailsėti, atgauti jėgas, pasisemti energijos. Vizijai įgyvendinti nustatėme du esminius prioritetus: siekti aukštos gyvenimo kokybės užtikrinimo bei darnios ir harmoningos savivaldybės plėtros. Galbūt kartelė keliama labai aukštai, bet, neužsibrėždami aukštų tikslų ir nedirbdami, nieko ir neturėtume. Mes girdime ir matome visas bendruomenei aktualias problemas, kurios apima ne tik socialinius klausimus, bet ir mūsų krašto ūkį ir buitį. Nesame stebukladariai ir vienu kartu visko išspręsti negalime, tačiau kasdien dirbame, kad tų problemų būtų kuo mažiau ir žmonės galėtų gyventi geriau. Esame numatę judėti ne mažesniu tempu, nei tai darėme iki šiol ir atliepti savo bendruomenės lūkesčius.“