Nedarbo problemų sprendimui – ypatingas Druskininkų savivaldybės dėmesys

Nors Druskininkuose bedarbių gretos nėra labai gausios, tačiau jau ne vienerius metus besitęsianti pandemija apribojo kurorto verslų apimtis ir padidino bedarbių skaičių. Druskininkų savivaldybės administracija nuolat rūpinasi naujų darbo vietų kūrimu ir užimtumo skatinimu, negaili tam lėšų ir priemonių, kasmet įgyvendina užimtumo didinimo programas.

Druskininkų savivaldybės administracija nuolat rūpinasi naujų darbo vietų kūrimui ir užimtumo skatinimu, negaili tam lėšų ir priemonių, kasmet įgyvendina užimtumo skatinimo programas/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotraukos

Nedarbas – sudėtinga ekonominė ir socialinė problema, neigiamai veikianti ir atskirus asmenis, ir Druskininkų savivaldybę, ir visą šalį. Nedarbo socialinės ir ekonominės pasekmės pasireiškia visose visuomenės gyvenimo srityse. Su sunkumais darbo rinkoje ypač susiduria žemą išsilavinimą ir kvalifikaciją, nepakankamą darbo patirtį turintys asmenys, kaimo gyvenamųjų vietovių gyventojai, kuriems sunku vietinėje darbo rinkoje rasti turimą kompetenciją atitinkantį darbą.

Praėjusį pirmadienį sušauktame Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtinta Užimtumo didinimo programa 2022-iems metams, kurioje numatytos net trys užimtumo skatinimo priemonių grupės.

Kaip teigė šią programą pristačiusi Savivaldybės administracijos Ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Agnė Baranauskaitė, programa susideda iš trijų dalių: Programos I dalis – visuomenei naudingos veiklos programa; programos II dalis – ES struktūrinių fondų lėšomis remiamas pilotinis projektas; programos III dalis – jaunimo verslumo ugdymo ir integracijos į darbo rinką programa.

Programos I dalies tikslo įgyvendinimui numatomos vykdyti šios priemonės:

1. Valstybinėje žemėje esančių žaliųjų plotų, gėlynų, želdinių ir kitų viešųjų erdvių valymo ir priežiūros laikino pobūdžio darbai (pakelėse esančių krūmų šalinimas, šienavimas, šiukšlių rinkimas, gėlių sodinimas ir priežiūra, nukritusių lapų ir sniego valymas bei kiti laikino pobūdžio darbai).

2. Valstybinėje žemėje esančių vandens telkinių pakrančių, poilsio zonų, maudyklų valymo, tvarkymo, priežiūros laikino pobūdžio darbai.

3. Užterštų, bešeimininkių, neprižiūrimų teritorijų, stichiškai susidariusių sąvartynų valstybinėje žemėje valymo ir priežiūros laikino pobūdžio darbai.

4. Istorijos ir kultūros paveldo objektų, valstybinėje žemėje esančių neveikiančių kapinių priežiūros laikino pobūdžio darbai.

5. Valstybinėje žemėje esančių miškų ūkio pagalbiniai laikino pobūdžio darbai.

6. Socialinės, sveikatos priežiūros ir visuomeninės paskirties objektų, esančių valstybinėje žemėje, teritorijų tvarkymo laikino pobūdžio darbai.

7. Pagalba teikiant socialines paslaugas.

8. Kiti visuomenei naudingi darbai.

Pirmajai programos daliai skirti 206,8 tūkst. eurų, iš jų: Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto specialioji tikslinė dotacija – 61,1 tūkst. Eur. ir 145,7 savivaldybės biudžeto lėšų. Įgyvendinus šią programą numatoma įdarbinti 85 bedarbius.

2020-2022 metais Druskininkų savivaldybė kaip partneris dalyvauja įgyvendinant valstybės projektą, skirtą užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims modeliui įgyvendinti, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.

Projekto tikslas – padidinti asmenų, turinčių ilgalaikio bedarbio statusą, užimtumą, investuojant į tas paslaugas ir aktyvios darbo rinkos politikos priemones, kuriomis siekiama suteikti ir tobulinti šių asmenų profesinę kvalifikaciją ir kompetencijas, ugdyti praktinius įgūdžius, skatinti teritorinį judumą, taip pat spręsti jų socialines problemas bei didinti bedarbių motyvaciją įsidarbinti ar mokytis.

Programos antrosios dalies įgyvendinimui skirta 104,1 tūkst. Eur. ES fondų lėšų. Šios dalies tikslinė grupė – 30 metų amžiaus ir vyresni, gaunantys piniginę socialinę paramą bei ilgą laiką nedirbantys asmenys. Įgyvendinus šią programos dalį planuojamas 3 ilgalaikių bedarbių įsitvirtinimas darbo rinkoje.

Pagal trečiąją programos dalį, kuri skirta 14-29 metų jaunimo integracijai į darbo rinką, skirta 50 tūkst. Eur savivaldybės biudžeto lėšų ir numatoma įdarbinti 150 jaunuolių.

Jaunimo verslumo ugdymo ir integracijos į darbo rinką programą Druskininkų savivaldybė įgyvendina nuo 2017 metų. Ši programos dalis orientuota į jaunimo verslumo ugdymą ir pagalbą jauniems žmonėms, įgyjant praktinių įgūdžių.

Violeta Grigorienė, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja: „Sugrąžinti bedarbius į darbo rinką – pagrindinis Užimtumo tarnybos uždavinys. Tačiau savivaldybei rūpi, kad darbingo amžiaus asmenys, kurie iš tikrųjų ieško darbo (ne tik išmokų bei registracijos Užimtumo tarnyboje), turėtų galimybę aktyviai dalyvauti įvairiose užimtumo programose. Kasmet Druskininkų savivaldybės taryba patvirtina Užimtumo didinimo programą. Ši programa susideda iš trijų skirtingų dalių. Kiekviena programos dalis atliepia skirtingų socialinių ir amžiaus grupių asmenų (neįgaliųjų, jaunimo, darbinius įgūdžius praradusių asmenų ir kita ) poreikius ir galimybes užsiimti darbine veikla“.

– Registro duomenimis, 2022 m. sausio 1 d. Druskininkų savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravo 21 282 gyventojai.

– Registruotas nedarbo lygis (bedarbių procentas nuo darbingo amžiaus gyventojų) 2022 m. sausio 1 d. Druskininkų savivaldybėje sudarė 13,7 proc. (šalyje – 10,2 proc., Alytaus apskrityje – 11,8 proc.) ir, lyginant su 2020 m. sausio 1 d., sumažėjo 5,2 procentinio punkto (šalyje – sumažėjo 5,9 proc., Alytaus apskrityje – sumažėjo 6,8 proc.).

– Vidutinis metinis bedarbių skaičius Druskininkų savivaldybės teritorijoje 2022 m.
sausio 1 d. – 1541, iš jų: moterys – 613 (40 proc.), vyrai – 928 (60 proc.).

– Iš visų 1541 bedarbių: vyresni kaip 50 metų – 743 (48 proc.); nuo 30 iki 49 metų – 630 (41 proc.); jauni (16 – 29 metų) – 168 (11 proc.).