Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptartas COVID-19 valdymas, paukščių gripo prevencijos priemonės, pasiruošimas šiltajam sezonui ir kiti aktualūs klausimai

Prasidedant šiltajam sezonui, šią savaitę buvo sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos nuotolinis posėdis. Kaip numato teisės aktai, komisijai vadovauja Savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė, komisija sudaryta iš visų atsakingų institucijų atstovų ir administracijos specialistų.

Kasmet Druskininkų savivaldybė nuperka ir gyventojų būstuose įrengia apie 40 dūmų detektorių/Dianos Sinkevičiūtės nuotrauka

Posėdžio metu aptartas COVID-19 infekcijos valdymas Druskininkų savivaldybėje.

Savivaldybės gydytoja Eglė Sadauskaitė pažymėjo, kad situacija savivaldybėje yra stabili, padidintos testavimo apimtys – mobili brigada dirba ir šeštadieniais. „Šiuo metu serga 96 asmenys, daugiausia tai – šeiminiai židiniai. Pagal statistiką esame ketvirtoje vietoje pagal imunizacijos rodiklius – apie trečdalį Druskininkų gyventojų turi susidariusį imunitetą dėl skiepo arba yra persirgę koronavirusu“, – sakė E. Sadauskaitė.

Posėdžio pirmininkė V. Jurgelevičienė pasidžiaugė, kad vakcinavimo procesai vyksta sklandžiai, gaunamos vakcinos išnaudojamos pilnai.

„Esame pasiruošę per savaitę paskiepyti 2-3 tūkstančius žmonių, tačiau tiek vakcinų negauname.

Tad skiepų apimtys priklauso nuo to, kiek vakcinų mums skiriama.

Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis sergamumo rodikliai savivaldybėje išlieka stabilūs. Susirgimų skaičiavimo metodika ne visai tinka mažosioms savivaldybėms, nes ne visada atspindi realią situaciją.

Svarbiausia, kad patys ją žinome ir kontroliuojame“, – sakė V. Jurgelevičienė.

Druskininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Romas Černius pristatė paukščių gripo situaciją: „Druskininkų savivaldybėje naminių paukščių ūkiuose šios ligos atvejų nėra nustatyta, tačiau esame paruošę planą, kaip turėtų dirbti institucijos, jeigu vis dėlto taip nutiktų.

Druskininkų savivaldybėje yra deklaruota 20 vietų, kuriose auginami naminiai paukščiai, tačiau suprantame, kad jų yra gerokai daugiau.

Šiuo metu esame sugriežtinę prekybos paukščiais kontrolę.“

Posėdyje nuspręsta, kad reikia identifikuoti ir patvirtinti vietas, kuriose būtų galima prekiauti paukščiais savivaldybės teritorijoje – taip pavyktų geriau įgyvendinti prevencines priemones ir kontrolę.

Druskininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Jonas Jurčiukonis pristatė aktualią statistiką ir pasirengimą reaguoti į ekstremalias situacijas šiltuoju metų periodu.

2019 metais Druskininkų savivaldybėje kilo 77 gaisrai, 2020 m. – 50, šiais metais – 25.

Dėl pandemijos ugniagesiai 2020 m. aplankė 120 gyventojų, kitus konsultavo nuotoliniu būdu. Šiais metais jau aplankyti 457 būstai.

Pasak J. Jurčiukonio, lankant gyventojus ir suteikiant jiems informaciją dėl gaisrų prevencijos, labai praverstų socialinių darbuotojų pagalba.

Aktyviai ugniagesiai bendradarbiauja ir su mokyklomis – 2-4 klasių mokiniams pasakojama apie gaisro prevenciją, mokoma, kaip elgtis ištikus nelaimei.

Kasmet Druskininkų savivaldybė nuperka ir gyventojų būstuose yra įrengiama apie 40 dūmų detektorių – šiais metais taip pat planuojama įgyvendinti šią prevencinę priemonę.

„Perkame brangesnius, kokybiškesnius, ilgiau veikiančius dūmų detektorius, kad nereikėtų keisti baterijų kas pusmetį“, – pažymėjo Ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Albinas Žaliaduonis. 

Kaip informavo posėdyje dalyvavę atsakingų institucijų atstovai, paruošiamieji darbai šiltajam sezonui yra atlikti.

Posėdžio metu atkreiptas dėmesys, kad gamtinio pobūdžio gaisrų klausimu bendruomenė darosi sąmoningesnė, piktybinių žolės padegimo atvejų savivaldybėje nebuvo.

„Esame sudarę budėjimo tvarkaraštį, kur ir kada specialistai budės šiltuoju metų laiku. Pastebėjome, kad gaisrai miškuose kyla dėl žmogaus įsikišimo – labai svarbus pačių žmonių atsakingumas“, – sakė Valstybinės miškų urėdijos Veisiejų regioninio padalinio vadovas Zenonas Naujokas.

Posėdžiui pirmininkavusi V. Jurgelevičienė akcentavo, kad šiais metais žiemą neeilinis snygis padarė daug žalos miškui – išlaužyta labai daug medžių šakų. Ji paprašė urėdijos bendradarbiauti, tvarkant jiems priklausančias teritorijas šalia pėsčiųjų ir dviračių takų, parkų, kitų turistų lankomų vietų.

Posėdžio pabaigoje A. Žaliaduonis apžvelgė Druskininkų savivaldybės civilinės saugos būklės 2020 metų situaciją: galimų pavojų ir ekstremaliųjų situacijų rizikos analizę, ekstremaliųjų situacijų valdymo ir ekstremaliųjų situacijų prevencijos priemonių planus.

Civilinės saugos klausimais gyventojai buvo šviečiami Savivaldybės interneto tinklalapyje, vietinėje spaudoje. Šios priemonės įgyvendinamos ir šiemet. 

V. Jurgelevičienė: „Esame pasiruošę per savaitę paskiepyti 2-3 tūkstančius žmonių, tačiau tiek vakcinų negauname. Tad skiepų apimtys priklauso nuo to, kiek vakcinų mums skiriama. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis sergamumo rodikliai savivaldybėje išlieka stabilūs. Susirgimų skaičiavimo metodika ne visai tinka mažosioms savivaldybėms, nes ne visada atspindi realią situaciją. Svarbiausia, kad patys ją žinome ir kontroliuojame.“