Pagalba sunkių ligonių slaugai namuose pradėta teikti ir Druskininkuose

Sunki nepagydoma liga pakeičia kiekvieno žmogaus gyvenimą, atneša nerimo, skausmo, sutrikimo, todėl natūralu, kad ligoniui ir jo artimiesiems tampa sunku gyventi. Tokiu atveju, kai pagydyti nėra galimybės ir reikalingas tik simptominis gydymas, teikiama paliatyvioji pagalba. Bendradarbiaujant su Druskininkų priminės sveikatos priežiūros centru (PSPC) ir aktyviai palaikant Druskininkų savivaldybei, praėjusių metų pabaigoje paliatyvioji pagalba pacientų namuose pradėta teikti ir Druskininkuose.

Alytuje veikianti VšĮ „Tėviškės namai“ kartu su Socialinių paslaugų centru ir PSPC surengė paliatyviosios pagalbos mokymus, kuriuose dalyvavo per 40 specialistų iš Druskininkų: gydytojai, slaugytojos, socialiniai darbuotojai, slaugytojos padėjėjai ir savanoriai/Laimučio Genio nuotrauka

Surengė mokymus

Paliatyviosios pagalbos tikslas – pagelbėti sunkia, nepagydoma, progresuojančia liga sergančiam žmogui ir jo artimiesiems išlaikyti geriausią įmanomą gyvenimo kokybę, sprendžiant fizines, psichologines bei dvasines problemas. Pacientai, kuriems turėtų būti teikiama paliatyvioji pagalba, yra skaičiuojami dešimtimis, jei ne šimtais tūkstančių, tačiau dažnai dėl sudėtingų paslaugų organizavimo reikalavimų ir nepakankamo finansavimo šių paslaugų sveikatos priežiūros įstaigos nesiima teikti.

Pernai vasarą jau dešimtus metu Alytuje veikianti VšĮ „Tėviškės namai“ kartu su Socialinių paslaugų centru ir PSPC surengė paliatyviosios pagalbos mokymus, kuriuose dalyvavo per 40 specialistų iš Druskininkų: gydytojai, slaugytojos, socialiniai darbuotojai, slaugytojos padėjėjai ir savanoriai. Įstaiga paliatyviąją pagalbą Alytuje teikia nuo 2014 metų ir siekia, kad Pietų Lietuvoje atsirastų specializuoti paliatyviosios pagalbos namai – Alytaus hospisas, kurio paslaugos būtų prieinamos viso Pietų Lietuvos regiono gyventojams.

Nupirko reikiamą įrangą

Nors lėšų paliatyviajai pagalbai labai trūksta, atsiranda gražių privačių iniciatyvų ir dosnių verslininkų, kurie remia paliatyviosios pagalbos paslaugas teikiančias institucijas. Jau antrus metus Medicinos bankas Lietuvoje remia paliatyviosios pagalbos įstaigas – Vilniaus Kauno ir Alytaus hospisus. Paramos iš banko pernai sulaukė VšĮ „Tėviškės namai“, o tai suteikė galimybę nupirkti įstaigos personalui Druskininkuose reikalingą paliatyviosios pagalbos namuose įrangą, priemones teikti pagalbą pacientų namuose. Dzūkijos LIONS klubas pernai gruodžio pradžioje Alytuje surengė labdaros vakarą, kurio metu buvo renkama parama įstaigos greitosios pagalbos automobiliui nupirkti, todėl tikimasi, kad jau šių metų pavasarį ir Druskininkų savivaldybės gyventojai, sergantys nepagydomomis ligomis, turės daugiau galimybių gauti gulinčių ligonių pavėžėjimo paslaugas.

Dirba komanda

Šiemet sausį įstaigos Druskininkų komandos nariai namuose jau lankė 6 pacientus, vienas iš jų jau išėjo į Amžinybę.

„Mūsų tikslas ir siekis – kad net nepagydomi ligoniai kuo daugiau laiko praleistų namuose. Namų aplinka, artimieji visada suteikia stiprybės ir vilties, – sako įstaigos padalinio vadovė Kristina Šliuževičienė. – Svarbi ne tik paciento sveikata, bet jo ir artimųjų gyvenimo kokybė. Tam ir turime paliatyviosios pagalbos specialistus, kurie dirba komandiniu principu“. Remiantis įstatymu, komandą sudaro gydytojas, slaugytojos, slaugytojos padėjėjas, socialinis darbuotojas, psichologas ir sielovadininkas. Patirtis parodė, kad psichologo ir sielovadininko paslaugos yra būtinos – ir pacientui, ir artmiesiems, ir personalui, todėl komandoje yra psichologė Gintarė Babarskienė, pagal galimybę į komandos darbą įtraukiami sielovados srities specialistai – dvasininkai, vienuolės ir savanoriai pasauliečiai.

„Turime pasidžiaugti Druskininkų savivaldybės palaikymu, nes šiais metais planuojama skirti papildomų lėšų iš Savivaldybės biudžeto socialinių paslaugų paliatyviesiems pacientams namuose organizuoti. Tai labai aktualu, kai ligonis būna vienišas ar artimieji negali pakankamai skirti laiko ligonio priežiūrai namuose“, – sakė K. Šliuževičienė.

Violeta Grigorienė, Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja: „Dažno druskininkiečio šeimoje ar aplinkoje yra sergančių toli pažengusiomis onkologinėmis ligomis. Neretai artimiesiems tenka rūpintis paskutiniais sergančiųjų gyvenimo mėnesiais, dienomis ir valandomis. Tokiais atvejais labai svarbu, kad sergantieji nepagydomomis ligomis, ištikti nevilties ir liūdesio, neliktų vieni su savo problemomis ir rūpesčiais. Sunkus ligonis namuose – tai iššūkis visai šeimai. Liga keičia gyvenimą, atneša į žmogiškąją patirtį nerimą, skausmą, pasimetimą. Paliatyvi pagalba padeda sergančiam sunkia liga žmogui ir jo artimiesiems, kaip įmanoma, ilgiau išlaikyti geriausią įmanomą gyvenimo kokybę, spręsti kasdienes fizines bei psichologines problemas. Mes negalime padėti išgydyti sunkiai sergančiųjų, bet Savivaldybė gali palengvinti juos slaugančių artimųjų sunkumus.“

Eglė Matienė, Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė: „Nuo 2019 metų Druskininkų savivaldybėje pradėta teikti naujos – ambulatorinės paliatyviosios pagalbos paslaugos pacientams, sergantiems pavojinga gyvybei, nepagydoma, progresuojančia liga. VšĮ Druskininkų PSPC pasirašius bendradarbiavimo sutartį su VšĮ „Tėviškės namai“, atsirado galimybė šiai organizacijai plėsti savo veiklą ne tik Alytaus rajone, bet ir už jo ribų.

Paliatyviosios pagalbos paslaugos stacionare Druskininkų PSPC teikiamos nuo 2015m., tačiau pacientams, kurie neatitinka griežtų atrankos stacionarinei pagalbai kriterijų, paslaugos namuose nebuvo teikiamos. Paliatyvioji pagalba – tai įvairios priemonės, lengvinančios paciento kančias, padedančios spręsti fizines, psichosocialines ir dvasines problemas. Pacientai paliatyviajai pagalbai gauti atrenkami pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus kriterijus. Šiuo metu Druskininkuose yra 5 tokie asmenys. Yra sudaryta specialiai apmokyta mobili specialistų komanda: gydytojas, slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, socialinis darbuotojas, medicinos psichologas. Kiekvienam pacientui individualų priežiūros ir gydymo planą sudaro gydytojas, o komandos nariai, pagal savo kompetencijas, jį vykdo, reguliariai keisdamiesi informacija. Priemonės, kurias apima paliatyvioji slauga, yra labai įvairios, nuo vaistų suleidimo iki zondų įvedimo ir priežiūros. Jų tikslas – paciento ligos simptomų kontrolė ir organizmo funkcijų palaikymas. Komandoje dirbantis psichologas teikia psichologinę pagalbą pacientui ir jo artimiesiems. Stacionare teikiamų paslaugų spektras – kiek platesnis, ten gydomi patys sunkiausi ligoniai.“

Kur kreiptis pagalbos?

Paliatyviosios pagalbos paslaugos Druskininkų savivaldybės gyventojams namuose teikiamos nemokamai. Dėl siuntimo gauti nemokamas paliatyviosios paslaugas pacientai ar jų artimieji turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gavę šeimos gydytojo siuntimą, telefonu 8 610 00 758 reikėtų kreiptis į VšĮ „Tėviškės namai“ slaugos personalą, kuris susitars dėl pirmojo gydytojos vizito namuose laiko. Pirmojo vizito metu sudaroma individuali priežiūros ir komandos narių lankymosi namuose programa, suderinus ją su artimaisiais komandos specialistai vėliau pacientą lanko individualiai.

Druskininkų savivaldybės informacija