Sveikos mitybos link

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras lapkričio 14 d. organizavo teorinius-praktinius mokymus „Sveikos mitybos link“. Renginio metu kepėme plokščiąsias duoneles, gaminome avinžirnių paštetą (humusą), jų ragavome. Susitikimo metu buvo pasakojama apie ajurvedinės virtuvės principus ir ypatumus. Renginio dalyviai sužinojo apie prieskonių naudojimą bei jų vertingumą.

Druskininkų savivaldybės VSB organizavo teorinius-praktinius mokymus „Sveikos mitybos link“/Druskininkų savivaldybės VSB archyvo nuotrauka

Sveika ir visavertė mityba daro poveikį fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui, ilgaamžiškumui, todėl tai yra vienas pagrindinių sveikatą saugančių bei palaikančių gyvensenos veiksnių.

Netaisyklinga, nesubalansuota mityba yra dažnai minima, kaip širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių, alerginių susirgimų rizikos faktorius. Svarbu formuoti žinias  ir įgūdžius, didinti motyvaciją rūpintis savo visaverte mityba.

Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės:

1. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių.

2. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.

3. Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 gramų per dieną).

4. Išlaikyti normalų kūno svorį (KMI – 18,5-25 ).

5. Mažinti riebalų vartojimą: gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių.

6. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.

7. Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).

8. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus.

9. Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 gramai), vartoti joduotą druską.

10. Riboti alkoholio vartojimą.

11. Skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėnesių ir žindymą iki 2 metų ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą.

12. Valgyti reguliariai.

13. Gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.

Druskininkų savivaldybės VSB informacija