Savivaldybės rūpestis vaikais augina naują Druskininkų kartą

Tuo metu, kai daugelis Lietuvos miestų ir rajonų skambina pavojaus varpais dėl mažėjančio vaikų ir moksleivių skaičiaus bei uždarinėja vaikų darželius bei mokyklas, Druskininkai gali džiaugtis priešingu procesu – čia kasmet įsikuria šeimos iš kitų miestų, gimsta daugiau vaikų, atidaromos papildomos grupės vaikų darželiuose, o pirmokams steigiamos naujos klasės. Tam Druskininkų savivaldybė nuolat skiria lėšų ir prisideda tobulindama vaikų ugdymo procesą, gerindama Druskininkų demografinę situaciją.

Vilnių iškeitė į Druskininkus

Štai Edita Česnulienė su šeima iš Vilniaus į Druskininkus gyventi persikėlė prieš tris mėnesius. Du vaikučius auginantys sutuoktiniai Vilniuje turėjo puikius darbus, naudojosi visais sostinės teikiamais gyvenimo privalumais. Kas paskatino jauną šeimą palikti sostinę ir persikelti į Druskininkus?

„Kadangi mes su vyru abu augę ne butuose, bet privačiuose namuose, svajojome sau ir vaikams pasistatyti namus. Pradžioje ieškojome sklypo namui šalia Vilniaus, tačiau paskui supratome, jog bus daug geriau namus pasistatyti ne šalia sostinės, kur sudėtinga logistika, o gamtos prieglobstyje. Pasirinkome Druskininkus, nes čia puiki gamta ir gera infrastruktūra. Nusipirkome žemės sklypą ir jau baigiame statyti namą“, – pasakojo ponia Edita.

Ji teigė, jog Druskininkuose nesunkiai gavo darbą. Mažoji dukrelė be jokių eilių pateko į vaikų darželį, vyresnėlis sūnus šį rudens keliaus į pirmą klasę. Editos vyras – IT specialistas, todėl didžiąją savo darbo dalį jis atlieka nuotoliniu būdu.

„Druskininkuose visi mūsų poreikiai yra patenkinti, puiki logistika, mes neprarandame laiko kelionėms į darbą ar vaikų išvežiojimui po ugdymo įstaigas. Labai nudžiugome, spaudoje perskaitę, jog oficialiai pripažinta, kad Druskininkuose vaikams suteikiamas geriausias išsilavinimas Lietuvoje. Manau, jog jaunai šeimai su vaikučiais Druskininkai – geriausia vieta“, – sakė ponia Edita.

Editos šeimos istorija –  klasikinis naujos tendencijos – gyvenimo didmiestyje iškeitimo į Druskininkus – pavyzdys.

Druskininkuose kasmet įsikuria šeimos iš kitų miestų, gimsta daugiau vaikų, atidaromos papildomos grupės vaikų darželiuose, o pirmokams steigiamos naujos klasės/Lopšelio-darželio „Žibutė“ archyvo nuotrauka

Kasmet kuria naujas grupes

Kaip teigė Druskininkų savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Diana Brown, šį rudenį į Druskininkų mokyklas ir darželius susirinks gausesnis nei anksčiau būrys priešmokyklinukų ir pirmokėlių. Į pirmąsias Druskininkų savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų klases žengs 180 pirmokėlių – tai 24 pirmokais daugiau negu 2018-2019 mokslo metais. Į priešmokyklinio ugdymo grupes rugsėjo 1-ąją susirinks 190 mokinukų.

Iš viso Savivaldybėje sukomplektuota 10 priešmokyklinio ugdymo grupių ir 9 pirmosios klasės. Švietimo specialistai pastebi, kad kasmet į Druskininkų savivaldybės mokyklas mokinukai atvyksta mokytis ir iš aplinkinių rajonų –  Varėnos, Lazdijų ir kitų, o taip ir iš didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Marijampolės. Nemažai prašymų mokytis Druskininkų mokyklose sulaukta ir iš grįžusių iš užsienio mokinių tėvų.

„Svarbu pažymėti, kad kiekvienais metais sudaroma nauja ne tik ikimokyklinio, bet ir priešmokyklinio ugdymo grupė iš naujai atvykusių vaikų. Tai reiškia, kad į Druskininkus keliasi gyventi šeimos iš kitų Lietuvos miestų arba grįžtantys iš užsienio lietuviai“, – teigė D. Brown.

Skyriaus vedėja sakė, jog kiekvienais metais įrengiamos naujos grupės ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Vaikams lopšeliuose-darželiuose „Žibutė“ ir „Bitutė“, Viečiūnų progimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Linelis“ iš viso sukurtos 198 papildomos vietos.

Savivaldybė nuolat skiria lėšų naujai kuriamų ikimokyklinių grupių ir naujų klasių komplektų finansavimui. Iki rugsėjo 1-osios naujai įrengiamoms ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėms iš Savivaldybės biudžeto bus skirta beveik 50 tūkst. Eur.

Džiugina demografinė situacija

Optimistiškai nuteikia Druskininkų savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus pateikta informacija apie gerėjančią vedėjo demografinę Druskininkų situaciją.

Druskininkuose, pagal 2019 m. birželio mėnesio ir 2018 m. birželio mėnesio sudarytus civilinės būklės aktų įrašus, santuokų ir gimimų skaičius šiais metais padidėjo. 2018-aisiais tą patį mėnesį santuokų buvo 21, gimimų – 14, o šiemet: santuokų – 23, gimimų – 17. Pastebimai sumažėjo mirčių. 2018-ųjų birželio mėnesį jų buvo net 36, šiais metais – 25.

Ištuokų skaičius liko nepakitęs – kaip ir 2018-ųjų birželio mėnesį, taip ir šiais metais, sudaryti 5 santuokos nutraukimo įrašai“.

Yra nemažai atvejų, kai į Druskininkus tuoktis atvyksta poros iš kitų Lietuvos rajonų ir miestų – juos traukia puiki gamta, įspūdingas kraštovaizdis. Pagal statistiką, dalis porų iš kitų vietovių, susituokusių Druskininkuose, vėliau čionai sugrįžta ir apsigyvena.

Vaikams – nuolatinis dėmesys

Savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė: „Kartu su meru ir Savivaldybės taryba, vykdydami švietimo politikos nuostatas, daug metų kryptingai dirbame, kurdami Druskininkų infrastruktūrą ir sudarydami kuo palankesnes sąlygas čia gyventi. Suvokdami, jog kurorto ateitis tiesiogiai priklauso nuo jaunų šeimų pritraukimo gyventi į Druskininkus, stengiamės pasirūpinti ne tik tėvų galimybe Druskininkuose susirasti mėgstamą darbą, bet ir sudaryti sąlygas jaunų šeimų atžaloms gauti Druskininkuose visavertį išsilavinimą – nuo ikimokyklinio ugdymo iki vidurinio išsilavinimo. Tam negailime nei Savivaldybės biudžeto pinigų, nei administracinių resursų. Mūsų darbas jau duoda rezultatų – kasmet vis daugiau jaunų šeimų įsigyja būstus Druskininkų savivaldybėje, nuolat auga vaikų ir moksleivių skaičius visų lygių ugdymo įstaigose“.

Faktas: Pagal naujausius kompanijos „Reitingai.lt“ paskelbtus rezultatus, Druskininkams skirta pirmoji vieta šalyje pagal mokymo aplinką ir kokybę. Šis rezultatas parodo, kad geriausią išsilavinimą mokiniai gali gauti ne tik Vilniaus, Kauno ar kito šalies didmiesčio mokyklose ir gimnazijose, bet Lietuvos kurorte – Druskininkuose.

Druskininkų  savivaldybės informacija