Kaip pasirinkti profesinį kelią?

Kiekvienas jaunuolis anksčiau ar vėliau turi pasirinkti savo profesinį kelią. Šis sprendimas tikrai nėra lengvas, todėl šiame straipsnyje aptarsime aspektus į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis studijas.

Nepriimkite sprendimo vienas

Priimant išties svarbų sprendimą, kuris turės įtakos tolimesniam jūsų gyvenimui būtinai pasitarkite su artimaisiais. Jiems jūsų sprendimas gali patikti, gali ne, tačiau bet kokiu atveju galite gauti vertingų patarimų.

Nesvarbu ar jūs ketinate artimiausius penkis metus studijuoti teisę, ar žaisti kazino internete – turite apie savo planą išgirsti kitų žmonių nuomonę.

Taip pat skaitykite informaciją internete. Jeigu turite galimybę, pasidomėkite ką apie jus dominančias studijas kalba tą dalyką studijuojantys ar jį jau baigę žmonės.

Pagalvokite apie tolimesnę ateitį

Dažnam mokykloje veikiausiai teko girdėti: „studijuokite tai, ką labiausiai norite“. Šis teiginys turi tiesos ir studijos išties turi patikti, tačiau yra ir kita medalio pusė – kai kurios studijos tiesiog nėra labai perspektyvios, tad reikia galvoti ir apie tolimesnę ateitį.

Įvertinkite darbo rinką ir pagalvokite ką ateityje norėtumėte dirbti. Būtent pagal darbą ir spręskite ar studijos jums tikrai yra tinkamos.

Jeigu jūs norite studijuoti istoriją ir svajojate vėliau tapti istorijos dėstytoju, tuomet taip – šis pasirinkimas tikrai jums tinkamas. Tačiau jeigu norite studijuoti istoriją, o vėliau dirbti tarptautinėje įmonėje, vertėtų pagalvoti ar būtent tokios studijos yra pats tinkamiausias dalykas jums.

Žinoma, galbūt jūs norite studijuoti tik tam, kad įgytumėte tam tikros srities žinių. Jei ketinate dirbti sekso prekių parduotuvėje ar norite tapti profesionaliu padavėju – išsilavinimo su darbu sieti nereikia.

Neprivalote studijuoti to, kas jums lengviausia

Dar viena klaida kurią daro daugelis jaunuolių, tai studijų pasirinkimas pagal tai, kas jiems tiesiog lengviausiai sekasi. Tai yra pats lengviausias kelias. Jeigu gerai mokate anglų kalbą, tai nereiškia, kad jums derėtų ją ir studijuoti. Jūs jau ją mokate, tad gal geriau įgyti įgūdžių kitoje srityje?

Taip, vieniems žmonėms išties yra lengviau suprantami tam tikri dalykai, tačiau visko išmokti gali kiekvienas iš mūsų. Nėra taip, kad žmogus būtų negabus matematikai – svarbiausia yra prisiversti ir mokytis.

Nebijote keisti sprendimo

Dažnai įstojęs į universitetą ar kolegiją jaunuolis praktiškai iškart supranta, kad ši vieta – ne jam. Deja, bet dažnas taip ir pabaigia pasirinktas studijas.

Toks požiūris išties blogas, kadangi studijos gali turėti įtakos visam tolimesniam jūsų gyvenimui.