Druskininkų moksleiviai mėgaujasi turiningomis atostogomis

Mokiniams jau įsibėgėjo vasaros atostogos. Druskininkų savivaldybė pasirūpino, kad šią vasarą dar daugiau vaikų galėtų mėgautis turiningu poilsiu. Bendrojo ugdymo mokyklose ir M. K. Čiurlionio meno mokyklos organizuotos stovyklos jau baigėsi, todėl galima pasidžiaugti prabėgusiomis neužmirštamomis vasaros stovyklų akimirkomis bei padėkoti mokyklų vadovams ir mokytojams, nuoširdžiai ir kūrybingai dirbusiems, kad vaikai ne tik smagiai leistų laiką, bet ir ugdytų įvairius gebėjimus, įgytų naujos patirties.

Stengėsi pajusti kūrybos laisvę

Birželio 10-21 dienomis M. K. Čiurlionio meno mokykloje organizuota trijų menų stovykla „Trys mūzos“, kurioje mokiniams buvo organizuotos skirtingos meninės veiklos, siekiant lavinti vaikus, jų kūrybiškumą. Čia jiems buvo suteikta galimybė iš arčiau susipažinti su dailės, muzikos ir choreografijos menu. Įgyvendinti tai padėjo mokykloje dirbantys mokytojai, kurie ir parengė įvairių įdomių veiklų.

Pirmąją savaitę stovyklos dalyviai turėjo galimybę kurti įvairiomis dailės raiškos priemonėmis. Mokiniai susipažino su erdvinės plastikos modeliavimo principais, netradiciniu gaminio paviršiaus dekoravimu, mokėsi spalvų maišymo subtilybių, mėgavosi tapymo procesu, susipažino su tautinių juostu raštais, spalvomis, jų deriniais ir liko sužavėti animacijos kūrimo galimybių. Visi nuoširdžiai domėjosi meno pasaulio paslaptimis, aktyviai dalyvavo kūrybinėse veiklose ir džiaugėsi pasiektais rezultatais.

Leipalingio vasarotojai susipažino su sudėtingu ugniagesių gelbėtojų darbu/Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

Antroji savaitė stovyklautojams prasidėjo koncertu. Stovyklautojams koncertavo M. K. Čiurlionio meno mokyklos mokiniai. Užsiėmimuose vaikai susipažino su scenos menu. Sužinojo, kaip atlikti dainą ir ją pateikti žiūrovui. Muzikinių veiklų metu vaikai mokėsi dainuoti, susipažino su įvairiais muzikos instrumentais, patys juos išbandė, muzikavo drauge, įgarsindami Volfo Disnėjaus animacinį filmą. Viktorinos „Pažintis su muzika“ metu vaikai džiaugsmingai atsakinėjo į klausimus, piešė muzikos instrumentus, o už teisingus atsakymus buvo apdovanoti.

Šokio pamokose buvo galimybė susipažinti su klasikinio, lietuvių liaudies, pramoginio ir šiuolaikinio šokio stiliais. Stovyklautojai mokėsi saviraiškos, judesio, bei artistiškumo, stengėsi pajusti kūrybinę laisvę.

Edukaciniuose užsiėmimuose jie žiūrėjo filmą „Balerina“, klausė menotyrininkės Danutės Kašėtaitės pasakojimo apie mūsų žymiausią Lietuvos kompozitorių M. K. Čiurlionį ir jo sukurtos simfoninės poemos „Jūra“ ištraukų. Vaikai drąsiai reiškė savo nuomonę, mintis, dalinosi įspūdžiais.

Šios stovyklos dalyviai turėjo galimybę ne tik puikiai praleisti laiką, dalyvaudami visose veiklose, bet ir tobulėti. O kai kurie, išbandę visas meno mokyklos vykdomas programas, galbūt su menu susies ir tolesnį savo kelią.

Vaikai turėjo puikią progą susidraugauti, linksmai ir turiningai leisti laiką. Stovykloje vyravo gera nuotaika. Paskutinę dieną kiekvienam dalyviui buvo įteiktas menų stovyklos ,,Trys mūzos“ baigimo diplomas.

Viečiūnų progimnazijos moksleiviai, lankydamiesi Aviacijos muziejuje, nepraleido progos nusifotografuoti prie legendinio Baltijos kelio lėktuvo/Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

,,Vaivorykštėje“ – edukacija ir pramogos

Karščiu alsuojanti vasara ir po pailgintų mokslo metų taip ilgai lauktos mokinių atostogos dar tik įsibėgėja, tačiau patys mažiausieji „Saulės“ pagrindinės mokyklos mokiniai – pradinukai ir priešmokyklinukai – į atostogų albumą galės sudėlioti margaspalvę Vaivos juostą šaunių ir įsimintinų akimirkų. Birželio pradžioje jie praleido laiką dešimt dienų trukusioje pažintinėje, o kartu ir pramoginėje vaikų vasaros poilsio stovykloje ,,Vaivorykštė“. Tokia stovykla mokykloje organizuota jau kelerius metus iš eilės. Stovyklos vadovė ir veiklų sumanytoja – socialinė pedagogė Kristina Rūkštelienė. Ji kartu su darnia komanda – stovyklų grupių vadovėmis – planavo ir derino kasdienę poilsiaujančių mokinių veiklą, užsakė edukacines ekskursijas, išvykas ir kita. Iš viso šįmet stovykla subūrė beveik du šimtus mokykloje besimokančių priešmokyklinių grupių ir pradinių klasių mokinių, kurie pagal amžių, klases buvo suskirstyti į dvylika grupių. Kiekviena mokinių stovykloje praleista diena buvo įsimintina ir prasminga – vaikai buvo įtraukti į smagius žaidimus, pažinimo, tyrinėjimo procesus.

„Saulės“ pagrindinė mokykla trejus metus įgyvendina gamtosauginę-ekologinę mokinių ugdymo kryptį, todėl ir šįmet stovyklautojų dėmesys buvo kreipiamas į gamtos slėpinius, akcentuojama buvimo gamtoje nauda sveikatai, kūno vystymuisi, mokiniai buvo mokomi pažinti įvairius gamtoje vykstančius procesus, juos paaiškinti. O žaidimai gamtoje daug patrauklesni ir įdomesni, nei uždarose patalpose. Tad mokiniai daug keliavo vietiniais gamtos pažinimo takeliais išpuoselėtuose, lankytojų pamėgtuose Karolio Dineikos ir „One“ pramogų parkuose, smagiai laiką leido prie Eglės tvenkinio, leidosi į A. Česnulio drožinių fantastinį pasaulį, aplankė miško, gamtos pažinimo muziejus. Itin įspūdinga išvyka laukė tų, kurie keliavo į Metelius bei Stračiūnus. Metelių regioninio parko lankytojų centre mokiniai išgirdo įdomų pasakojimą apie šio krašto retuosius augalus ir gyvūnus, tyrinėjo aukštapelkes, domėjosi vėžlių gyvenimu, skrendančių žiemoti į pietus paukščių populiacijomis. O Stračiūnuose jie susipažino su bitininkystės istorija, skanavo medaus, domėjosi, kokiomis sąlygomis gyvena šios darbštuolės, ką galima gaminti iš bičių pagamintų žaliavų. Patys drąsiausieji tapo jaunaisiais bitininkais!

Vandens pramogas, jų teikiamą naudą mokiniai galėjo pajusti „Grand SPA Lietuva“ baseinuose ir besimaudydami Eglės tvenkinyje. Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Vilija Žadeikienė moksleiviams papasakojo apie saugų ir atsakingą poilsį vasaros metu, mokė, kaip teisingai sutvarstyti sužeistas kūno dalis, kaip elgtis vandenyje. Itin daug dėmesio šįkart ji skyrė patarimams, kaip saugotis nuo tokio alinančio karščio ir saulės kaitros.

Stovyklos dalyviai rytmetį pasitikdavo žvalūs „Ryto rate“ – aptardavo būsimą dieną ir pasidalindavo įspūdžiais apie praėjusią dieną. Daug gražių įspūdžių ir potyrių mokiniai galėjo parsivežti iš naujų Druskininkų mieste atsivėrusių edukacinių erdvių – kartu su stovyklos vadovais mokiniai viešėjo „Iliuzijų kambaryje“ bei „Menų kalvėje“. Menininkų amatų centre vieni vaikai mokėsi gaminti keramikos gaminėlius, klausėsi įtaigaus pasakojimo apie šią meno rūšį, darbui reikalingas medžiagas; antroji stovyklautojų grupelė dalyvavo edukacinėje pamokoje „Tep šlep“ – tapė vandenyje ir buvo nustebinti rezultatu! Neužmiršo stovyklautojai ir miesto muziejaus teikiamų edukacinių programų.

Po visų gamtos pažinimo pamokų, pramogų ir edukacinių programų, stovyklautojams buvo įteiktos itin smagios dovanos – gimtojo miesto grožybes, išpuoselėtas, pamėgtas vietas jie galėjo aplankyti, riedėdami geltonuoju traukinuku ir Nemuno upe garlaiviu plaukdami į Liškiavą.

Smagu, kad stovyklaujantys vaikai galėjo geriau pažinti vienas kitą, mokėsi išreikšti save įvairiose kūrybinėse užduotyse, edukacinėse programose – įspūdžių ir patirčių per dvi savaites sukaupta išties nemažai. Už tai moksleiviai, jų tėveliai gali būti dėkingi mokytojoms – grupių vadovėms, kurios buvo išradingos visas dvi stovyklos savaites. Negalime nepaminėti, jog stovyklautojai kasdien buvo sočiai ir sveikai maitinami, tad ypatingai dėkojame UAB „Juskada“ ir Dianai Rinkevičienei, kurios rūpestis ir atidumas lydėjo moksleivius visas dvi stovyklos „Vaivorykštė“ savaites.

„Atgimimo“ mokyklos stovyklautojai daug keliavo po Druskininkų apylinkes/Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

„Atgimimo“ mokykloje – ne viena stovykla

Birželio pradžioje „Atgimimo“ mokykloje organizuota priešmokyklinio ugdymo mokinių vasaros stovykla „ Šypsenėlė“. Visas penkias dienas dirbo mokytojos Irena Vaitonienė, Rita Mėlinauskienė, Vilija Valungevičiūtė ir Diana Gudavičienė. Stovykloje dalyvavo apie 50 mokinių (kartais skaičius kito). 6 mokiniai – socialiai remtini.

Visos dienos buvo labai produktyvios, mokiniai daug pamatė ir sužinojo. Kiekvieną dieną prasidėdavo aktyvia mankšta. Pirmoji diena – pažintis su mūsų miestu. Stovykloje svečiavosi Druskiukas, kuris papasakojo miesto ir apylinkių atsiradimo istoriją, visi kartu skaitė knygeles, žiūrėjo iliustracijas, net bandė suvaidinti keletą padavimų. Stovyklautojai aplankė „Girios aido“ apylinkes, susipažino su Eglės ir jos vaikų istorija, keliavo į Česnulių sodybą, kurioje susipažino su tautodailės kūriniais, duonos keliu, lipo į malūną.

Sudalyvauta ir šokio šventėje, po kurios vaikai keliavo į K. Dineikos sveikatingumo parke organizuotą sportinę dieną. Vaikai žaidė, rungėsi, sportavo, puikiai laiką praleido vaikų žaidimų kambaryje „O kas čia?“. Jie žaidė vaidybinius žaidimus, mokėsi bendrauti ir bendradarbiauti. Paskutinę dieną plaukė garlaiviu į Liškiavą, grožėjosi gamta, stebėjo paukščius, kopė į Liškiavos kalną, sužinojo pilies griuvėsių istoriją.

Vaikams stovykla labai patiko, jie džiaugėsi sužinoję ir pamatę mūsų miesto įžymias vietas, dar labiau pažinę vienas kitą – kiekviena diena suteikė daug įspūdžių.

O birželio 10-21 d. „Atgimimo“ pradinių klasių mokyklėlėje, skirtoje 1-2 klasių mokiniams organizuotoje vasaros poilsio stovykloje „Aitvaras“ dalyvavo 90 mokinių. Stovyklos metu pasiūlyta daugiau kaip 30 skirtingų veiklų. Vaikai šią vasarą lankėsi „Druskos studijoje“, „Menų kalvėje“, kurioje išbandė net aštuonias skirtingos edukacines programas: A. Česnulio skulptūrų parke, Turizmo ir verslo informacijos centre, Parapijos namuose, Druskininkų viešojoje bibliotekoje, Miesto muziejuje, „One“ nuotykių parke, šeimos pramogų centre „O kas čia?“. Stovyklautojai važinėjo traukinuku, keliavo su Plepia ponia po Gydyklų parką, kepė šakotį, dalyvavo golfo turnyre, gamtos kvapų dirbtuvėse ir edukaciniame stalo žaidimų renginyje. Švietėjiškus bei prevencinio pobūdžio užsiėmimus vedė Visuomenės sveikatos biuro specialistai ir socialinė pedagogė. Gera nuotaika, puikus oras stovyklautojus lydėjo visas dvi savaites. Smagu, kad kiekvieną kartą jie galėjo išbandyti vis kitas veiklas, suteikusias naujos patirties ir žinių.

„Saulės“ pagrindinės mokyklos stovyklautojai susipažino su A. Česnulio drožinių pasauliu/Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

Leipalingyje organizuota mažųjų stovykla

Dešimt dienų trukusi vaikų vasaros stovykla praūžė it viesulas, kuris vaikams ir juos lydėjusiems mokytojams padovanojo nepamirštamų patirčių, daug skirtingų edukacinių ir pramoginių veiklų. Stovyklautojų kasmet vis daugiau. Mažųjų stovyklai pasibaigus, naujų patirčių kelionė tęsiama su vyresniųjų klasių mokiniais. Leipalingiečiai dėkoja Druskininkų savivaldybei už dosnų finansavimą, suteikusį galimybę vaikams dalyvauti visose veiklose nemokamai.

Viečiūnų progimnazija kvietė į „Nuotykių vasarą“

Neformaliojo švietimo programa „Nuotykių vasara“ buvo orientuota į edukacinę, pažintinę veiklą, todėl paliko daug įspūdžių ir gerų prisiminimų visai vasarai. Mokiniai aplankė A. Česnulio skulptūrų parką, dalyvavo Visuomenės sveikatos biuro mokymuose, linksmose mankštose ir žygyje. Aplankytas Leipalingio dvaras, dalyvauta Druskininkų miesto muziejaus bei M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus edukacinėse programose, pramogauta „One“ parke. Stovykloje svečiavosi menų kalvės edukatorė Rūta Burbulė, suteikusi galimybę pasinerti į šilko magiją. Didelį įspūdį paliko Kauno aviacijos muziejaus edukacinė programa „Kodėl skrenda lėktuvai?“. Stovykla pabaigta puikia iškyla ir edukacine programa Marcinkonių kaime. Dėkojame visiems už ištvermę, kurie dalyvavo ir dirbo stovykloje. Sakome ačiū visiems, kurie prisidėjo prie turiningo vaikų laisvalaikio. Geros nuotykių vasaros!

Druskininkų  savivaldybės informacija