Vasarį – nemokamų sveikos gyvensenos skatinimo užsiėmimų gausa

Vasario mėnesį Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (VSB) pakvietė į gausybę nemokamų sveikos gyvensenos skatinimo užsiėmimų. Visą mėnesį buvo organizuojamos nemokamos mankštos salėje bei vandenyje, ,,karšta joga“, šiaurietiško ėjimo žygiai, „Pirties diena“ bei įvairūs sveiką gyvenseną skatinantys renginiai. Sveikatingumo mėnuo aktyviai buvo minimas ir Druskininkų savivaldybės ugdymo įstaigose. Šių renginių tikslas – informuoti visuomenę apie sveikos gyvensenos svarbą ir naudą, propaguoti grūdinimąsi, judėjimą ir aktyvų laisvalaikio leidimą žiemos metu. Sveikatą stiprinantys renginiai padeda palaikyti žvalumą, energiją bei atsparumą ligoms. Štai keletas įsimintiniausių.

Švietėjiška veikla

„Vasaris – sveikatingumo mėnuo“ prasidėjo akcija „Sužinok, pasitikrink, gyvenk“, kuri buvo skirta paminėti Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitei. Jos metu visuomenės sveikatos specialistai lankėsi Druskininkų savivaldybės įstaigose, kuriose darbuotojams pristatė ir įteikė lankstinuką apie prevencines programas, skatindami asmenis nebūti abejingais ir rūpintis savo bei kitų sveikata. Vykdant lytiškai plintančių ligų prevenciją, vasario 14 d. organizuota akcija „Sužinok ir elkis kitaip“, kurios metu jaunimas buvo supažindinamas su lytiškai plintančiomis infekcijomis, jiems buvo įteikti informaciniai lankstinukai apie lytiniu keliu plintančias infekcijas.

Smagios mankštos, surengtos vandenyje

Vasarį, sveikatingumo mėnesį, mankštos skirtos miesto bendruomenei surengtos Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centre AQUA. Miestelėnai pakviesti į „Aqua aerobikos“ treniruotes vandenyje, kurios buvo skirtos sustiprinti raumenis, pagerinti emocinę, fizinę būklę. Miesto bendruomenės nariai aktyviai rinkosi bei smagiai sportavo baseine, atlikdami įvairius pratimus nugarai, šlaunims, klubams, sėdmenims, kojoms bei rankoms. Vėliau mankštos dalyviai laiką leido vandens ir pramogų zonoje. Už suteiktą galimybę sveikatingumo mankštą organizuoti vandens parke dėkojame Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centrui AQUA.

Šiaurietiškas ėjimas – bet kurio amžiaus žmonėms

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo šiaurietiško ėjimo žygius, skirtus ugdymo įstaigų bendruomenėms, Druskininkų gyventojams bei svečiams. Prieš pasileisdami į žygius, dalyviai atlikdavo apšilimo mankštas bei susipažino su teisinga šiaurietiško ėjimo technika.

Vėliau žygeiviai su profesionaliais šiaurietiško ėjimo instruktoriais įveikdavo numatytas trasas. Kvėpuodami gaiviu, pušimis kvepiančiu oru, grožėdamiesi laukine gamta, žygio dalyviai dalindavosi patyrimais bei išgyvenamais pojūčiais, kuriuos suteikė gražūs vaizdai.

Druskininkiečiai ir miesto svečiai po šiaurietiškojo ėjimo žygio turėjo galimybę pasinaudoti ir „Lynų kelio“ teikiamomis paslaugomis. Besikeldami šiuo keliu, pro keltuvo langus, tarsi iš apžvalgos rato, žygio dalyviai pamatė įspūdingus Druskininkų kurorto miškus, Nemuno upės vingius ir nuostabią miesto panoramą. Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad šiaurietiškas ėjimas – puiki fizinio aktyvumo ir sveikatos saugojimo bei stiprinimo forma. Galima panaudoti iki 90 proc. raumenų (dirba ne tik kojų, bet ir viršutiniai kūno raumenys), sudeginti nuo 20 iki 50 proc. daugiau kalorijų, nei einant tokiu pačiu tempu be lazdų. Šis ėjimas naudingas žmonėms, norintiems suvaldyti antsvorį, treniruoti nugarą bei ugdyti taisyklingą laikyseną. Šiaurietiškas ėjimas tinka bet kurio amžiaus žmonėms bet kokiu oru ir bet kuriuo metų laiku.

Išmėgino karštą jogą

Druskininkų visuomenės sveikatos biuras vasario 10 d. organizavo ir „Karštos jogos“ užsiėmimą, sulaukusį itin didelio susidomėjimo. Karšta joga – tai serija jogos pozų, vadinamų asanomis, atliekamų patalpoje, kurioje palaikoma apie 37 laipsnių temperatūra. Šiluma padidina pulsą ir suaktyvina medžiagų apykaitą, prasiplečia kraujagyslės, kūnas tampa lankstesnis. Aktyvesnė cirkuliacija padidina kraujo tekėjimą į galūnes. Sumažėja rizika susižeisti ar pasitempti raumenis, todėl karštos jogos užsiėmimo metu šiluma leidžia kūnui laisviau judėti. Pratimai orientuoti į kiekvienos kūno dalies stiprinimą, ypač – stuburo. Jie atliekami tam tikra tvarka, kai kiekviena poza paruošia kūną kitam pratimui. Užsiėmimų metu būtina įsiklausyti į savo kūną, ir nepersistengti. Karštos jogos užsiėmimai nerekomenduojami ir peršalus.

Vasaris – sveikatingumo mėnuo uždarytas karštai

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centru AQUA organizavo „Pirties dieną“. Jos metu Druskininkiečiai ir miesto svečiai susipažino su pirties nauda kūnui ir dalyvavo ypatingoje programoje GRANDE pirtyje.

Vasarį organizuoti net 58 sveikatingumo renginiai, skirti druskininkiečiams, miesto svečiams bei mokyklų ir ikimokyklinių įstaigų bendruomenėms.

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad kiekvieną antradienį, trečiadienį ir penktadienį organizuojamos mankštos: antradieniais – Druskininkų miesto bendruomenei, trečiadieniais – Viečiūnų miestelio bendruomenei bei senjorams, trečiadieniais ir penktadieniais – Druskininkų senjorams. Mankštų metu susirinkusieji atlieka įvairius tempimo, kvėpavimo, koordinacijos bei pusiausvyros pratimus.

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras dėkoja Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centrui AQUA bei UAB „Kautros keltuvai“, jogos mokytojai Neringai Ledžiūtei. prisidėjusiems prie „Vasaris – sveikatingumo mėnesio“ renginių organizavimo. Džiaugiamės, kad gyventojai aktyviai dalyvauja įvairiuose sveikatingumo renginiuose ir raginame gyventojus stiprinti sveikatą nuolat.

Druskininkų savivaldybės VSB organizavo šiaurietiško ėjimo žygius, skirtus ugdymo įstaigų bendruomenėms, Druskininkų gyventojams bei svečiams/Druskininkų savivaldybės VSB archyvo nuotrauka

Druskininkų savivaldybės VSB informacija