J. P. Kazicko gimimo 100-mečio sukakčiai ir draugystei su V. K. Jonynu prisiminti skirta paroda

Kazickų šeimos fondo iniciatyva Druskininkuose, V. K. Jonyno galerijoje, pristatyta dr. Juozo Petro Kazicko (1918-2014) – filantropo, patrioto, verslininko – gimimo 100-mečio sukakčiai skirta paroda, prisiminta ir jo draugystė su iškiliu XX a. Lietuvos menininku Vytautu Kazimieru Jonynu. Parodoje Kazickų šeima dalijasi jų kolekcijoje esančių V. K. Jonyno meno kūrinių nuotraukomis bei jų istorija.

 

Renginio „Edukacinis V. K. Jonyno ir J. P. Kazicko piknikas“ metu nestigo visus dalyvius suvienijusio kūrybos džiaugsmo/V. K. Jonyno galerijos archyvo nuotrauka

 

J. P. Kazickas gimė Čiornaja Padina kaimelyje, Rusijoje, kur buvo ištremti jo proseneliai lietuviai po 1863-ųjų sukilimo prieš carą. Būdamas ketverių, su tėvais jis grįžo gyventi į Lietuvą. Čia praleido savo gražiausius vaikystės ir jaunystės metus, Vilniuje susituokė, su žmona Aleksandra susilaukė pirmagimės – dukters Jūratės (JAV žurnalistė, Fondo valdybos pirmininkė ir prezidentė J. Kazickaitė tęsia šviesaus atminimo J. P. Kazicko pradėtus darbus, sėkmingai vykdo labdaringą veiklą Lietuvoje, pagrindinį dėmesį skirdama švietimui ir socialiniams projektams). Prasidėjus II pasauliniam karui J. P. Kazickas su šeima pasitraukė į Vakarus, o 1947-aisiais tuščiomis kišenėmis atvyko gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas iš Vokietijos karo pabėgėlių stovyklos. 1951-aisiais apgynė ekonomikos mokslo daktaro laipsnį Yale Universitete ir sėkmingai pradėjo savo verslą. Kartu su žmona užaugino penketą vaikų, apkeliavo pasaulį, užmezgė draugystę su įtakingiausiais JAV bei viso pasaulio asmenimis, ir visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvai.

 

Jaunieji druskininkiečiai vitražo dirbtuvėlių metu kūrė drauge su edukacijos vadovėmis/V. K. Jonyno galerijos archyvo nuotrauka

 

J. P. Kazickas visuomet dosniai rėmė lietuvius menininkus. Vertino V. K. Jonyno talentą. 1966-aisiais, kai Kazickų vasaros rezidencijoje Ist Hemptone buvo pastatytas namelis prie baseino, jis paprašė menininko dekoruoti pastatą mozaikomis, vitražu, bareljefais ir sukurti fontano skulptūrą. 2017-aisiais sodyba Ist Hamptone, pagal dr. J. P. Kazicko testamentą, buvo parduota, o visi V. K. Jonyno bei kitų lietuvių menininkų darbai nuimti ir rūpestingai laikomi vienoje iš Niujorko saugyklų, kol sprendžiama, kur juos būtų geriausia eksponuoti Lietuvoje arba lietuviškose institucijose JAV. Svarbiausias Kazickų šeimos rūpestis – kad būtų sudaryta galimybė pamatyti šiuos meno kūrinius kuo platesniam žmonių ratui.

J. P. Kazickas taip pat parėmė į Lietuvą sugrąžinto V. K. Jonyno vitražo „Mergelės Marijos apsireiškimas Fatimoje“ restauraciją. 2004-2014 metais jis buvo eksponuojamas V. K. Jonyno galerijoje, vėliau išvežtas į naujai įkurtą mecenatės Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galeriją Marijampolėje.

Rugsėjo 7 dieną V. K. Jonyno galerijoje surengtas parodos „Dr. J. P. Kazicko gyvenimo istorija“ pristatymas sulaukė didelio druskininkiečių susidomėjimo. Renginio metu istorijos tyrinėtojas Vidmantas Valiušaitis skaitė pranešimą „Juozas Kazickas ir Lietuvos laisvės byla“, apžvelgdamas J. P. Kazicko gyvenimo kelią bei jo pasaulėžiūrinio apsisprendimo principus, nulėmusius įsipareigojimą Lietuvai. Šventinę nuotaiką sukūrė Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos moksleivių Austėjos Katčenkaitės ir Dorotėjos Bachtijevos atliekamos dainos (mokytoja Gražina Vosylienė). Renginyje dalyvavo Kazickų šeimos fondo programų vadovė Agnė Vertelkaitė.

 

Parodos lankytojai domėjosi Kazickų šeimos kolekcijoje esančių V. K. Jonyno meno kūrinių nuotraukomis bei jų istorija.V. K. Jonyno galerijoje pristatyta paroda veiks iki spalio 30 d./V. K. Jonyno galerijos archyvo nuotrauka

 

Dr. J. P. Kazickui ir jo žmonai Aleksandrai, o taip pat ir jų vaikams bei anūkams, tęsiantiems Kazickų šeimos fondo labdaringą veiklą,  visada rūpėjo lietuvių jaunimas bei po pasaulį išsibarsčiusios tautos tarpusavio ryšiai. Išeivijoje jie rėmė ir teberemia lietuviškas mokyklas, vasaros stovyklas, meno kolektyvus, kitas užklasines lietuviškas veiklas, o Lietuvoje – įvairiausias jaunimo iniciatyvas.

Rugsėjo 11 dieną Kazickų šeimos fondas kartu su V. K. Jonyno galerija surengė kūrybines meno dirbtuves Druskininkų  moksleiviams, kurių metu kalbėta ne tik apie meną, įvairias jo technikas, bet ir apie tai, kaip svarbu, kad lietuviai, kur jie pasaulyje begyventų, puoselėtų ir saugotų savo tautos kalbinį, kultūrinį, meninį, mokslinį paveldą, tautinę bendrystę, asmeninius ryšius ir draugystę. Renginio „Edukacinis V. K. Jonyno ir J. P. Kazicko piknikas“ metu buvo pristatyti Kazickų šeimai priklausantys V. K. Jonyno meno kūriniai: mozaikos Jūratės ir Kastyčio legendos tema, bareljefai, vaizduojantys Lietuvos sodybų gyvenimą, spalvingas vitražas ir skulptūra Ledos ir gulbino Graikų mito tema. Jaunieji druskininkiečiai, edukacijai pasirinkę Jūratės ir Kastyčio temą, vitražo dirbtuvėlių metu ant stiklo įamžino spalvingas jūros karalystes, akmenėliais išpuošė jūrų žuvimis, kartu su edukacijos vadovėmis sukūrė žaismingą jūros dugno gyvenimo skulptūrą. Galerijoje nestigo visus dalyvius suvienijusio kūrybos džiaugsmo.

V. K. Jonyno galerija dėkoja Kazickų šeimos fondui už paramą, draugystę ir iniciatyvą, šviečiant Druskininkų jaunimą.

Paroda „Dr. J. P. Kazicko gyvenimo istorija“ V. K. Jonyno galerijoje veiks iki rugsėjo 30 dienos.

 

 

Regina Stankevičienė,

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Druskininkų skyriaus vadovė